Apeldoorners onthaald met Europese charme

Maandag 18 maart 2019

Door David Levie

Apeldoorn mag dan de mond vol hebben over Europa en zich opportunistisch en zeer incidenteel (Giro) op het Europese platform manifesteren,  in het Duitse Minden nemen ze Europa echt serieus. Daar laten overheid én burgers zien hoe je vriendschappen met andere steden moet opbouwen en vooral dient te onderhouden.  Dat doen ze daar in Westfalen al veertig jaar. Een reden om een feestje te bouwen en voor Apeldoorn Direct om er eens op een verwaaide zondagmiddag een kijkje te nemen.

Eerst even wat historie. Ooit kende Apeldoorn het woord partnerstad.  Maar een een aantal decennia geleden verbrak de lokale overheid die banden.  De infrastructuur is er echter nog altijd. Een enkele sportclub trekt jaarlijks de banden met Minden weer aan en ook de Apeldoornse scouting weet de weg naar de fraaie stad aan de rivier de Weser te vinden.

En dan is er nog zoiets als de Gelre Association.  De stichting met de charismatische voorman Simon Boon spreekt van vriendschapsbanden die ook als de lokale overheid het laat afweten de ontmoetingen met vrienden het Deense Gladsaxe, het Engelste Sutton en het Franse Gagny (Wlmersdorf is uit het zicht verdwenen)  als goede Europenanen onder elkaar graag wenst te onderhouden.   Met cultuur als sterkste troef, maar mochten zich er kansen voor een Apeldoorns bedrijf voordoen dan wordt die mogelijkheid als het ook maar even kan benut. Boon en de zijnen brengen de partijen graag bij elkaar.

Duitsland is bijvoorbeeld op zondag 7 juli het belangrijkste gastland in het Oranjepark tijdens cultureel-economische  vriendschapsontmoeting. WolrdProef.  Een bus vol Mindenaren heeft z’n komst al aangekondigd. En wanneer ze in Gagny in de herfst hun oogstfeest vieren met wijn en andere lekkernijen uit de regio zit het er dik in dat er ook wat uit Apeldoorn te proeven zal zijn. Gagny biedt de stand gratis aan.

Vrienden

In Minden vinden ze dat allemaal echt belangrijk.  Vrede en vriendschap in Europa worden daar ook door sprekers onderstreept zonder het eigen oorlogsverleden onder tafel te vegen. Ze staan daar open voor andere culturen en trekken de portemonnee als er gasten zijn.  Dan kijken ze niet op een glaasje wijn of bier meer of minder en viert de gut Bürgerliche Küche hoogtij.  Zo gaan je met vrienden om.  Geen formeel gedoe daar. In Minden spreken ze je gewoon bij je voornaam aan..

En je houdt als organisator (GeFIS) met deelnemende vriendschapssteden op een gezellige locatie (theaterrestaurant) een echte Europäischer Kunstsalon, compleet met een deskundige jury, prijzen én een fraaie catalogus.  Met een terechte winnaar zoals de aan kunstacademie van Bagdad opgeleide Karim Omayri (zie foto), thans een gewaardeerd lid van de Stichting Ateliers Apeldoorn.  Zijn collega, Apeldoorner  Ferry Staverman (foto objecten) eindigde als derde. Hun werk hangt/ligt daar nog een paar dagen. Ja, daar aan gene zijde van de oostgrens weten ze kwaliteit te waarderen.

En de Gelre Assocation? Die zit niet stil en is ook niet vastgebakken aan oude structureren. Düsseldorf heet het eerstkomende doel, De Westfaalse hoofd- en cultuurstad en haar bestuurders weten van die komst in april. Simon und seine Freunde sind willkommen.  Apeldoorn zal er vast nog wel meer van horen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!