Apeldoornse fotografen exposeren in Salon 1813

Zaterdag 17 februari 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Na de succesvolle expositie van Apeldoornse kunstenaars is het nu de beurt aan eigengereide en deels globbetrottende Apeldoornse fotografen. De opening is morgen (zondag 18 februari) om 15.00 uur en de tentoonstelling duurt tot 18 maart.

,,Fotografie is licht”, zegt  Frank de Jongh. Hij is één van de Apeldoornse fotografen wiens werk te zien is in de overzichtstentoonstelling in galerie Grand Café Salon 1813. Renee Krijgsman is het met hem eens: ,,Een heel bijzondere ervaring had ik jaren geleden bij een productie. De lichtval was zo bijzonder, mysterieus bijna. En onlangs trof ik op een heel andere locatie precies dezelfde lichtval aan. Dat vergeet je dus nooit.” Arthur Batenburg geeft aan dat het juiste licht te maken heeft met kijken en zien.

Twaalf fotografen nemen deel aan de tentoonstelling. Op de vraag of de liefde voor de camera en de te maken foto een kip-ei verhaal is, zijn ze het in grote lijnen eens. Apparaten zijn interessant, maar het toch echt gaat over het vastleggen van een beeld als uiting van jezelf. Fotografie is licht, essentieel bij het maken van bijvoorbeeld een portret, of de natuur.  Voor de een is kunstzinnigheid altijd aanwezig in fotografie. Voor de ander is het maken van een beeldverslag op een booreiland slechts een registratie.

De fotografen

Adrian Kuipers: ,,Als fotograaf wil ik de focus op real emotions, een open hart. Dat bereik ik door goed te kijken, te luisteren en te spiegelen. Dan ontstaat er energie. Ik fotografeer bijvoorbeeld voor Orange Babies en daar kwam ik het Albino meisje tegen. Dat trof me zo. Ik wil haar helpen en dat ik dat kan doen, komt door mijn werk als fotograaf. Dat geeft mij nog een extra dimensie.”

Sven Scholten: ,,Een portret moet de essentie van iemands leven laten zien. Daarin creëer ik een wauw-factor en wil dat ze langer meegaan dan één maand. Dan moet je goed bepalen wat je wilt tonen. Dat is een continu leerproces. Het is me denk ik wel aardig gelukt in de serie waarmee ik afstudeerde ‘ANXIOUS SOULS’. Het gaat vaak over buitenkant versus binnenkant.”

Renee Krijgsman: ,,Ik denk in plaatjes en dat begint al met een eerste ontmoeting met de opdrachtgever. Uitvaartfotografie bijvoorbeeld is een vorm van zingeving voor mij. Met een mooi beeldverslag van een dierbare help ik nabestaanden bij het rouwproces. Ik vind dat afscheidsfotografie net zo vanzelfsprekend als trouwfotografie moet zijn. Ook die beelden bekijk je nog vaak. Met een uitvaart is dat eigenlijk niet anders, toch?”

Sandra Peters: ,,Dat natuur veel voorkomt in mijn werk is niet bewust gekozen. Maar ik gebruik vaak een organische basis in mijn beeldtaal. Water en vissen komen op een of andere manier steeds op mijn pad en ik heb iets met de kleur blauw. Mijn beelden maak ik met zo min mogelijk gebruik van techniek. Het is veel instant door te werken met een Polaroid camera en het is minimalistisch.”

Arthur Batenburg: ,,Met mijn serie ‘Beauty Of Decay’ wil iets laten zien dat mensen niet makkelijk te zien krijgen. De serie kwam toevallig tot stand toen ik op een trip in Mozambique was. Ik zag er gebouwen uit de 16e eeuw. Nadat het land was uitgebuit, zijn de gebouwen heftig in verval geraakt. Op dit moment worden aan de hand van beelden bepaalde gebouwen hersteld. Maar het kan ook gaan over een natuurfoto, voor mij is het de uitdaging hét juiste moment vast te leggen.”

Inspiratie en ontwikkeling

Resi Tichelaar: ,,Mijn kijk op de wereld komt gevoelsmatig via mijn ogen en handen tot uiting in een beeld. Als iets me triggerd dan leg ik het vast. Ik liep bijvoorbeeld een pelgrimsroute en zat even op een dood spoor. Bij de herberg waar ik verbleef, trof ik een groot leeg blauw zwembad. Ik ben er in gaan zitten en maakte foto’s. Het zit vaak op de grens tussen werkelijkheid en onwerkelijkheid. Maar iedereen die mijn werk bekijkt, bepaald zelf van hij/zij ziet.”

Frank de Jongh: Wijn en landleven zijn mijn passie. Het vastleggen van dat eenvoudige boerenleven in Frankrijk en de productie van de wijn, dat spreekt mij heel erg aan. En ook voor mij is het juiste moment altijd weer de uitdaging. Daar wil ik anderen dan van laten meegenieten.”

Wytske Averink: ,,In mijn werk staan beweging, lichamelijkheid en de (dis)balans tussen figuratie en abstractie centraal en mensfiguren blijven herhaaldelijk terugkomen. Hier ben ik op afgestudeerd. Eigenlijk ben ik begonnen met het produceren van film en video. Nu is het fotografie. Beweging tot stilstand brengen in de foto’s. En kleur hé, Mark Rothko is mijn inspiratiebron.”

Inez Pleizier: ,,Dat ene bijzondere moment pakken, die speciale blik. Dat is mijn uitdaging, ja. Iemands verhaal vertellen met mijn foto’s, dat doe ik het liefst. Kun je dit leren? Ik denk dat het wel in je moet zitten. Je krijgt in een korte periode een kijkje in iemands leven. Dan moet je het pakken: puur en echt. Op dit moment ben ik als fotograaf ook zoekende naar een nieuwe andere vorm. Ik wil me altijd ontwikkelen.”

Juan Carlos Villarroel: ,,Zonder vastomlijnd idee ga ik op zoek en ik sta open voor het moment. Ik wil karaktervolle portretten met een bijzondere lading maken. Dat doe ik heel intuïtief. Dat levert vaak de beste beelden op.”

Menno Mulder: ,,Er zijn geloof ik niet zoveel fotografen in de offshore industrie. Heel toevallig kwam ik iemand van Van Oordt tegen. Zij bouwen windmolens op zee. ‘Of ik dat ook kon fotograferen’ en zo is het begonnen. Voor mij is het gewoon het registreren van een bouwproces op zee. Het is heel bijzonder, je bent afhankelijk van het weer. Soms moet je dagen wachten. Als het dan zover is, dan moet het ook in één keer goed zijn. Het zijn zeer complexe en kostbare operaties. Dat is toch altijd weer een spannend moment. Ik wil in ieder geval dát laten zien waar het bedrijf trots op is.”

Lieuwe van der Chijs: ,,De vorige tentoonstelling was succesvol en erg mooi om te doen. We hebben veel talent in Apeldoorn. Dat willen we nu ook laten zien met deze reeks fotografen. We hebben veel laten zien van kunstenaars elders uit het land. Maar we hebben dichtbij ook veel talent. We zijn al bezig met een nieuwe versie. Verder zal in maart ook weer een interessante kunstenaar haar werk tonen in deze galerie.”

Ontmoeting

Op de vraag of het pakken van het juiste moment te leren is, zijn ze duidelijk. Techniek is te leren. Creativiteit heb je wel nodig en je bent soms psycholoog. Verder gaat het ook over het kiezen van het juiste standpunt en geduld. En dan is het vaak een kwestie van geluk. De fotografen zien uit naar de tentoonstelling en zien deze ontmoeting voor het artikel als een moment om elkaar en hun kijk op fotografie te leren kennen.

Overzichtstentoonstelling Apeldoornse fotografen, Salon1813, Deventerstraat; te zien van 18 februari tot en met 18 maart.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!