Apeldoornse restaurants op de vegetarische en veganistische kaart

Vrijdag 23 januari 2015

Door Redactie

Steeds meer restaurants in Apeldoorn en omgeving besteden extra aandacht aan vegetarische (geen vlees en vis) en veganistische (ook geen melk, eieren en honing) gerechten. Op verzoek van een aantal Apeldoornse vegetariërs sluiten zij zich aan bij de VegaVrijdag. Dit vrijwilligersinitiatief is gestart uit onvrede over het aanbod van vegetarische en veganistische gerechten in Apeldoornse restaurants. Nu, een jaar na de start van het initiatief, staat Apeldoorn landelijk steeds meer op de kaart als vegavriendelijk.

Restaurants die deelnemen aan de VegaVrijdag hebben laten zien dat zij lekker vegetarisch en veganistisch kunnen koken, tonen op de menukaart dat zij vegavriendelijk zijn en elke vrijdag krijgen gasten die vegetarisch of veganistisch eten een extraatje (bijvoorbeeld korting, speciaal menu of gratis welkomstdrankje). Elke maand sluit een nieuw restaurant zich aan bij de VegaVrijdag. In januari is dat Auberge Navet, het dertiende restaurant alweer. Dit restaurant staat goed bekend onder vegetariërs en wil zich graag hiermee profileren.

De initiatiefnemers merken dat steeds meer restaurantgasten vegetarisch of veganistisch willen eten en dat hun initiatief daarom ook in een behoefte voorziet. Met groenten kun je prachtige gerechten maken, maar die vragen vaak veel meer creativiteit en originaliteit dan een standaard vleesgerecht. Restaurants die zich hiermee profileren laten zien dat ze van alle markten thuis zijn. Ook veel vleeseters komen daarom graag naar de vega-proefavonden van de deelnemende restaurants. Daarnaast zijn steeds meer Apeldoorners zich bewust dat aan het (dagelijks) eten van vlees en andere dierlijke producten veel nadelen kleven. Het gaat onder andere om gezondheid (vleeseters hebben o.a. meer kans op hart- en vaatziekten), dierenwelzijn en milieu (als elke Nederlanders een dag geen vlees zou eten dan zijn alle klimaatdoelstellingen van 2020 nu al behaald).

De 13 restaurants die tot nu toe deelnemen zijn: Gasterij Leienplein10, Cantharel, Keizerskroon, Loenermark, Moonsky, Veluws bos, Intens, Heerlijckheyt ’t Loo, Mediterrance, La Niche, Sizzles, Boschvijver en Auberge Navet.

Op donderdag 29 januari organiseert Auberge Navet een startavond om iedereen te laten proeven hoe goed zij vegetarisch en veganistisch kunnen koken. Een 3-gangenmenu inclusief koffie of thee na kost slechts 33,50. Wie mee wil eten bij de startavond kan zich aanmelden op informatie@vegavrijdagrestaurants.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!