Architect Dirk Schlebusch keert terug naar Apeldoorn voor eerste editie Royal Light Festival

Dinsdag 7 februari 2023

Door Redactie

Ter gelegenheid van het Royal Light Festival tovert architect Dirk Schlebusch het ACEC om tot ‘A Royal Forest, The Green Diamond’. Na het succes van zijn lichtinstallatie tijdens de duo-expositie Enlightened, keert Dirk Schlebusch terug naar ACEC. De eerste editie van dit festival staat in het teken van de grote heropening van Paleis Het Loo en heeft ‘koninklijk’ als thema. Medeorganisator en directeur van ACEC, Jasper van der Graaf vertelt over het Royal Light Festival en over de lichtshow van Dirk Schlebusch in ACEC.

Royal Light Festival

Jasper noemt de lichtshow een verbinding tussen Apeldoorn en Paleis het Loo. Tijdens de 3 kilometer lange route loop of fiets je vanaf Paleis Het Loo naar de Apeldoornse binnenstad en kom je diverse lichtkunstwerken tegen. Daarnaast zijn er verschillende evenementen in en rond de binnenstad, waaronder ‘A Royal Forest – The Green Diamond’, een lichtkunstwerk van Dirk Schlebusch in het ACEC gebouw.

A Royal Forest, The Green Diamond

Voor het Festival creëert Schlebusch het bos van Kroondomein het Loo. In zijn lichtkunstwereld wordt dit koninklijke bos verbeeld als groene diamant. Als omschrijving van het kunstwerk schrijft ACEC op hun website: ‘Een deinend groen licht schijnt door de veelkleurige facetten, wat het door wolk- en bladerdek altijd veranderende licht in het bos weergeeft. In de Salon staan twee goud glinsterende bomen. De randen van de open plek worden gevormd door lichtgevende buizen. Deze weerspiegelen als grassen, stammen, lichtstralen en doorzichten en vormen tegelijk keurig symmetrische, koninklijke patronen.’

De architect

Dirk Schlebusch is de architect van The Green Diamond. Schlebusch is naast architect ook actief als ontwerper en kunstenaar. Jasper geeft aan de kunstenaar een vrije rol te willen geven: “Je vraagt kunstenaars iets te doen en geeft hen het vertrouwen om positief op te vallen. Ze krijgen de kans om iets gaafs te maken, waar de makers zelf ook blij van worden.”

Het evenement bezoeken

Het lichtfestival is gratis te bezoeken van 15 tot en met 19 maart 2023 in Apeldoorn.

Het Royal Light Festival is een initiatief van Apeldoorn Partners, in samenwerking met Paleis Het Loo, Theater Orpheus, CODA, GIGANT en ACEC en komt mede tot stand door gemeente Apeldoorn. Productiebureau Out Of The Rat Race (OOTRR) produceert het festival.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!