Atelierweekend

Vrijdag 8 november 2019

Door Edward Butter

U heeft een rechterbeen. Verrek, zullen de meesten van u denken, da’s waar ook. Een paar zullen hem niet hebben. Het is zo normaal dat we er niet bij stilstaan en hebben we hem niet dan wordt stilstaan weer moeilijker. Met hoeveel dingen in het leven is het niet zo dat ze niet opvallen maar o zo belangrijk zijn. Met kunst is dat ook zo. Zelf hoor ik mensen wel eens zeggen dat kunst – de meeste kunst – niet functioneel is. Nou, wacht maar tot het er niet meer is. In een galerie als PS20 of ArtFra zonder werken is het een lege, saaie, levenloze bedoening. Kunst vormt op dit moment de ziel van deze gebouwen.

Kunst geeft het levenloze in de samenleving een ziel. Beelden, schilderijen, muziek, theater en meer verbinden en bouwen bruggen. Alleen hun aanwezigheid is al voldoende. Toch omdat we – net als met dat been – er te vaak niet bij stil staan hoeveel waarde het heeft worden er regelmatig evenementen georganiseerd om ons weer even bewust te maken. Op zaterdag 16 en zondag 17 november 2019 is er weer zo’n weekend waarin we u – en liefst ook uw kinderen als u ze heeft – willen uitnodigen bij ons in het atelier te komen kijken.

Ik benoem met nadruk ook de kinderen omdat kunst waarderen iets is wat vaak aangeleerd moet worden. Leren wat de functie van schijnbaar functieloze objecten is. Leren kijken en leren genieten van kunst. In GaleriePS20 en Gallery ArtFra vindt u verschillende kunstenaars bij elkaar. Zij hebben daar hun ateliers en/of exposeren hun kunst. Op de landelijke atelierdagen wordt er ook gezorgd voor een live muziekje en een drankje. Dat laatste is trouwens altijd voorhanden tijdens de openingstijden waar in u ook van harte welkom bent.

U bent welkom om binnen te komen en rond te kijken. Maar als u zich door één van de kunstenaars of kunstkenners wil laten rondleiden dan is dat ook mogelijk. Zij vertellen graag en delen even graag hun kennis zonder daarvoor een cent in rekening te brengen. Gewoon uit liefde voor de kunst. Een liefde die we eigenlijk met meer mensen in Apeldoorn willen delen. En – naast de band – staan er een hapje en een drankje voor u klaar.

GaleriePS20 en ArtFra

Landelijk Atelier Weekend

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!