Bas, Willem en ik in de Walviszaal van Gigant: deel 1- Bas

Zondag 2 februari 2020

Door Redactie

Eigen foto

In de intieme kleinkunst theaterzaal de Walvis in Gigant treden op zondag 9 februari aanstaande ‘Bas, Willem en ik’. Met een geheel nieuw programma waarin het publiek kan genieten van de literaire kunsten van deze mannen. Wij stellen hen voor in een driedelige miniserie. Vandaag, zondag 2 februari, Bas Langereis.

Bas Langereis werd geboren op 17 mei 1965 in ons zo majestueuze Apeldoorn. Een gebeurtenis waardoor Apeldoorn gelijk nog een heel stuk majestueuzer werd. Van jongs af aan zat verhalen vertellen in zijn bloed. (‘Ik was een cowboy en jij een Indiaan en ik schiet je dood.’) Pas in de jaren negentig nam hij het verhalen schrijven ernstig. In dat decennium verschenen vroege verhalen in het tijdschrift ‘Mens en Gevoelens’.

Nog serieuzer werd het in 2007, toen hij verhalen en columns begon te schrijven voor de landelijke nieuwssite FOK!. Een jaar later verscheen zijn eerste boek Alles kan kapot (uitverkocht), een serie samenhangende, autobiografisch getinte verhalen. Zijn korte verhalen en columns voor FOK! zijn gebundeld in Zelfmoord is een optie (2010) (uitverkocht) en Maar we leven nog (2012) (uitverkocht).

Diepsnijdende emoties

Op FOK! is hij beroemd als veelschrijver van de meeslepende verhalen vol absurdisme, vlammende humor, abstracte plotwendingen, ontregelende spot, diepsnijdende emoties, benijdenswaardige zelfkennis en ontbrekende witregels. Van 2011 tot 2018 schreef Langereis ook voor Apeldoorn Direct. Naast zijn verhalen plaatste hij recensies van diverse voorstellingen, concerten, films en evenementen, niet zelden in de hem zo kenmerkende stijl.

Sinds 2011 treedt hij met Willem Bierman en Reinier Groenendijk op onder de naam ‘Bas, Willem en ik’. Dit drietal staat garant voor een afwisselende voorleesvoorstelling die zijn gelijk niet kent. De hare trouwens ook niet. Podiumteksten van het drietal verschenen in 2014 in het boek Bas, Willem en ik (bijna uitverkocht).

Langereis werkt in het dagelijks leven bij een grote zorgorganisatie als schrijver, communicatiemedewerker, management- en projectondersteuner. Hij is gehuwd, heeft een zoon en woont nog altijd in ons zo majestueuze Apeldoorn, het middelpunt van Moeder Aarde.

Bas, Willem en ik treden op in de Walvis/Gigant op zondag 9 februari om 14.15 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!