‘Bas, Willem en ik’ – Een voorstelling vol ‘Leuteratuur’

Woensdag 6 juli 2011

Door Redactie

‘Bas, Willem en ik’ heet de voorstelling die zondagmiddag 10 juli te zien is in Art Café ‘Sam Sam’. Drie bekende Apeldoornse schrijvers lezen voor uit eigen werk: Reinier Groenendijk, Bas Langereis en stadsdichter Willem Bierman. De aankondiging meldt: ‘Een voorleesvoorstelling vol verhalen en gedichten, humor en ernst, vaststaande feiten en onverwachte zaken. Kortom: leuteratuur!’ Dat belooft wat.
De voorstelling begint om 16.00 uur. Toegang is gratis; drankjes helaas niet.

* Willem Bierman publiceerde verscheidene gedichtenbundels. Ook geeft hij het onafhankelijke en onregelmatig verschijnende tijdschrift ‘Prado’ uit. Willem Bierman is sinds 2009 stadsdichter van Apeldoorn.
* Reinier Groenendijk is tekstschrijver, columnist en journalist. Hij schreef de teksten in ‘Pak Aan’, het boek over Apeldoornse coryfeeën. Daarnaast is hij eindredacteur van ApeldoornDirect en speelt hij toetsen in de band The Steel Breeze.
* Bas Langereis is veelschrijver. Zijn werk is te vinden op de websites ApeldoornDirect en FOK!, maar ook in zijn boeken ‘Alles kan kapot’ (2008) en ‘Zelfmoord is een optie’ (2010).

*

Een gesprek met één van de hoofdrolspelers.

Bas, hoe is deze samenwerking ontstaan?
“Ik ken Reinier nu een jaar of tien. We komen elkaar tegen in het uitgaanscircuit en volgen elkaars carrière. We delen dezelfde passie voor schrijven, muziek en vrouwelijke rondingen. Dat schept een band. Eind vorig jaar ontmoetten we elkaar weer eens. We spraken over het schrijven en besloten dat we ooit eens iets samen op het podium zouden gaan doen.”

Hoe is Willem daar zo bij gekomen?
“Dat was het idee van Reinier. Ik kende Willem slechts van gezicht en van een enkel gedicht in de krant. Ik vroeg me wel af waarom Reinier hem erbij haalde, maar ik dacht: hoe meer rommel zij op het podium brengen, hoe meer de hoge kwaliteit van mijn eigen werk opvalt. Dus ik ging maar wat graag akkoord.”

Waar komt de titel van deze voorstelling vandaan?
“Dat is een makkelijke. We wisten dat we met z’n drieën iets gingen doen en dat vertelden we Anja, de baas van ‘Sam Sam’. Zij noteerde het in haar agenda en vroeg wie er kwamen optreden. Reinier zei: ‘Willem, Bas en ik.’ Maar Willem durfde niet vooraan te staan. Dus werd het ‘Bas, Willem en ik’. Die naam bleef. Onze volgende voorstelling heet: ‘Volgens mij klopt de datum niet’.”

Wat mogen we van de voorstelling verwachten?
“Niets. Dan kan het alleen maar meevallen. We weten zelf ook niet wat er precies gaat gebeuren. Toen duidelijk was dát we zouden gaan optreden op 10 juli, hebben we een ‘vergadering’ gehad. Dat was op donderdagavond 28 april 2011. Een datum om nooit meer te vergeten. ‘Een voorstelling. Wat gaan we doen?’ vroeg Reinier aan het begin van de avond. Aan het eind van de avond vroeg hij: ‘Een voorstelling dus. Wat gaan we doen?’ We spraken af dat we het ter plekke zouden laten ontstaan. Dat is wat Willem het liefste wilde: een voorstelling zonder begin en zonder einde, waarin alles wat er gebeurt op en om het podium onderdeel is van de voorstelling. Willem Bierman is een groot dadaïst. Maar uiteindelijk vroeg Willem om iets meer structuur. Volgens mij mocht hij gewoon niet van zijn vrouw. Toen hebben we toch maar een heus programma gemaakt. Je krijgt een gevarieerde middag waarin alle talenten van met name mij volop naar voren komen. Tussendoor hoor je de bagger van die andere twee. Dat is makkelijk, want dan weet je wanneer je kunt gaan piesen en bier halen.”

En wat ga jij ons brengen?
“Een mix van jeugdverhalen, absurditeiten, viezigheid en kwaadmakerij. De gebruikelijke hoogstaande dingen die het publiek van mij kent.”

*

‘Bas, Willem en ik’ door Willem Bierman, Reinier Groenendijk en Bas Langereis is op zondagmiddag 10 juli vanaf 16.00 uur te zien in Art Café ‘Sam Sam’ aan de Van Kinsbergenstraat 17 in Apeldoorn.

Apeldoorn, juli 2011

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!