Bert Visscher in Orpheus: het publiek schatert

Vrijdag 10 mei 2019

Door Pedro Waldenaar

In een afgeladen Hanoszaal van het Theater Orpheus stond gisteravond, donderdag 9 mei, Bert Visscher op het toneel. Vanaf het eerste moment is het clownerie van de bovenste plank. Onze aandacht wordt meteen gevangen door het decor: een drietal kleurrijke woonwagens en een kampvuurtje duidt op een rondreizend bestaan van lieden, die ons een avondje komen vermaken met Bert Visscher in de hoofdrol.

Bert Visscher, 1960, geboren in Groningen, is cabaretier, die zich kenmerkt door een enorme energie, onvermoeibaar grappen en grollen makend. Niet voor niets heet deze 13de solo voorstelling ‘Hij wordt vanzelf moe!’. Zijn huidige voorstelling draait om het zigeunerleven en de maatschappelijke drang om alles wat maar afwijkt te marginaliseren.

In een hoog, mag wel zeggen, zeer hoog tempo wordt het publiek getrakteerd op voortdurende ironie, die zijn grappen kenmerken. Bert is een kunstenaar in het omdraaien van de werkelijkheid en hij weet dit om een vakkundige wijze op het publiek over te brengen. Geen minuut wordt de aandacht verslapt, in tegendeel het gaat maar door.

Nauwelijks is het publiek bekomen van de ene grap, al snel volgt weer de volgende grap. Bert blijkt een goede tegenspeler te zijn van een dom blondje (Esther van Til) waardoor de voorstelling nog meer dynamiek krijgt.

Het publiek schatert, heeft een fantastisch avondje uit. Toch vraag ik me aan het eind van de voorstelling af of sommige platvloerse grappen nou écht wel nodig zijn: De man heeft toch al bewezen, dat dit niet nodig is, dat hij talent genoeg heeft om hier boven uit te stijgen.

Orpheus, 09 mei 2019, Pedro Waldenaar

Vanavond, vrijdag 10 mei ook nog te zien, om 20.00 uur in Theater Orpheus. Er zijn nog enkele kaarten. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!