Bestuurders gaan scoren in de wijk!

Vrijdag 16 januari 2015

Door Apeldoorn Pakt aan

© StrangeArt

De Apeldoornse Bestuurdersacademie verzorgt op 10 februari 2015 een inspiratieavond voor verenigingsbesturen en vrijwilligers als opening van het nieuwe cursusseizoen 2015. De Bestuurdersacademie heeft weer een interessant programma kunnen realiseren met dit jaar als thema “Scoren in de wijk”!

Gert Boonen (bestuurslid Sportraad Apeldoorn & Bestuurdersacademie) opent de avond in zijn rol als avondvoorzitter. Vervolgens zal Gert het woord geven aan mevrouw Meta Neeleman, sinds oktober 2011 directeur van Schouwburg en Congrescentrum Orpheus. Orpheus is bij iedere Apeldoorner genoegzaam bekend, maar wat kan Orpheus voor u betekenen als vrijwilligersorganisatie? Kortom: hoe scoort Orpheus in de wijk?

Daarna zal Joop de Winter, lid Raad van Commissarissen bij FC Twente het woord overnemen. In 2005 heeft de Betaald Voetbal Organisatie FC Twente de stichting FC Twente “Scoren in de wijk” in het leven geroepen. De stichting werkt intensief samen met haar maatschappelijke partners en maakt in haar projecten gebruik van de mobilisatiekracht die van een voetbalclub uitgaat. Niet zelden wordt daarbij afgeweken van de geijkte paden; de werkwijze van de stichting kenmerkt zich door een innovatieve en vernieuwde aanpak. Oftewel wat kunnen wij als Apeldoornse bestuurders leren van dit prachtige initiatief uit Enschede?

Vervolgens zal Bastiaan Overeem u meenemen in de wondere wereld van Apeldoorn. Als programmamanager van VisitVeluwe (binnenkort van start) kent Bastiaan heel veel pareltjes uit Apeldoorn. En wist u dat heel veel van deze pareltjes worden geleid door Apeldoornse vrijwilligers en/of dat Apeldoornse vrijwilligers een steentje aan deze initiatieven bijdragen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan Paleis het Loo, Apenheul, Festival Roots In The Woods, Midwinter Marathon en de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Hoe scoren deze initiatieven in de wijk?
Als afsluiting zal Bas van den Hoogen, verenigingsondersteuner bij het Verenigingsburo, een aantal innovatieve ontwikkelingen uit den lande delen met u. Deze ontwikkelingen zijn wellicht een eyeopener voor u als bestuurder.

Naast een aantal sprekers zijn er ook muzikale, sportieve en culturele verrassingen!
Aan het eind van de avond wordt u de gelegenheid geboden om onder het genot van een hapje en een drankje nog wat te netwerken en meer informatie in te winnen over de Bestuurdersacademie.

Pak uw kans en schrijf u gratis in!

Voor meer informatie en/of om u in te schrijven klik hier!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Zaterdag 28 februari 2015

Door Jos Jansen of Lorkeers

© Oud-Apeldoorn

Het leuke van Apeldoornse wijken: er zijn er veel en ze zijn allemaal verschillend. En wie heeft er niet een favoriete wijk? De wijk waar ik woon (de Maten) is niet mijn favoriet. De Parkenbuurt staat eerste op mijn lijst van “mooie en bijzondere wijken”.

Waarom ik de wijk zo mooi vind? Dit komt vooral door de Engelse landschapsstijl: mooie parken met prachtig aangelegde vijvers en decoratieve objecten, de meer of minder gebogen lanen met langs de weg verschillende bomen en de statige en soms monumentale villa’s.

Het ontstaan van de Parkenbuurt ligt in het jaar 1874. Het landgoed “De Pas” wordt gekocht door Hendrik Christiaan van der Houven van Oordt – een wat we nu zouden noemen projectontwikkelaar. Hij had grootse plannen met zijn nieuwe bezit. Hij wist dat er in Apeldoorn binnen afzienbare tijd een station zou worden geopend. En dat gebeurde inderdaad;  Mei 1876 werd het station geopend. Van der Houven van Oordt had ondertussen niet stilgezeten. Er was een park aangelegd en hij had met Koning Willem III overlegd dat het park “Oranjepark” mocht heten. De koning opende het park op dezelfde dag als het station.

Er waren wegen ontworpen en deze waren al voor een deel aangelegd. De verkoop van kavels in de nieuwe buurt was begonnen en de komst van de nieuwe bewoners had vele gevolgen voor Apeldoorn. De nieuwe bewoners stelden hele andere eisen aan winkels, vermaak en aan scholen.

De Dorpsstraat veranderde daardoor van karakter en van naam: het werd de Hoofdstraat en er werd een HBS gebouwd. Aan het “Prins Hendrikplein” – nee: niet de Hendrik van Wilhelmina maar een broer van Koning Willem III. Die school kwam aan een pleintje aangelegd door een andere projectontwikkelaar. Die had de grond aan de gemeente geschonken (net zoals trouwens van der Houven van Oordt gedaan had). Hij had daarbij wel de bepaling meegegeven: “Beplanting mag niet hoger worden dan manshoogte ”. Hier heeft de gemeente zich niet echt aan gehouden. In 1933 werd een eik geplant bij de 400e geboortedag van Willem van Oranje. Die eik is iets hoger dan “manshoogte”. Het hekje om die boom werd trouwens ontworpen door Pieter Puype: inwoner van de Parkenbuurt en kunstenaar die meerdere kunstwerken in Apeldoorns Openbare ruimte ontwierp.

Er valt over de Parken natuurlijk nog veel meer te vertellen. Wilt u meer weten? Loop dan op zondag 8 maart mee met een gids van Apeldoorns Gidsen Collectief. Zij vertellen nog veel meer wetenswaardigheden en achtergronden over “waarom ziet de Parkenbuurt er zo uit en” en “welke gevolgen had de aanleg van de Parkenbuurt voor Apeldoorn”.

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?