Big, Black & Beautiful: nostalgie met stof tot nadenken!

Donderdag 24 november 2016

Door Gracia Sullivan

Na de ongelooflijke Amerikaanse verkiezingsuitslag (Trump wint!) mag ik als blogger naar het Schaffelaartheater in Barneveld. Een theaterconcert van een zingende ‘female power-groep’; ik zou het zelf niet meteen uitkiezen. Om die reden ben ik extra benieuwd wat me te wachten staat. De aankondiging leert me dat ‘het publiek gegarandeerd niet op haar stoel kan blijven zitten’. Nou nou, dat belooft wat. Na een zware week kan ik wel wat afleiding gebruiken.

En ik word niet teleurgesteld: ik beleef een wervelende muzikale voorstelling van drie big black beautiful ladies met schitterende stemmen begeleid door een live band. Ik kan inderdaad niet op mijn stoel blijven zitten en sta regelmatig net als de rest van de zaal lekker te swingen op de muziek. Mooie ballads (zoals ‘memories’) worden afgewisseld met allerlei medleys: swingende pop, soul, gospel, jazz en de blues uit New Orléans. De uitstekende band heeft niet alleen gitaar, bas, drums en keys, maar wordt aangevuld met een vleugel zodat alle moods passend ondersteund worden. Lekker.

Naast het zingen hebben de dames ook een boodschap. Iedere zangeres vertelt een stukje van haar eigen verhaal. De Amerikaanse dames vertellen over hun afkomst en de strijd van hun geslacht. De uit Suriname afkomstige Lucretia vertelt over haar jeugd, en over het schaamtegevoel dat ze als tiener had over haar uiterlijk dat anders was dan van haar blanke klasgenoten. Met name één aspect daarvan, namelijk…. haar kont! Nu schaamt ze zich niet meer hoor, en ze laat dit bevallige onderdeel van haar lichaam dan ook graag aan ons zien. Shake your booty! Lachen!

Het concert is een eerbetoon aan (voornamelijk zwarte) vrouwen. Op de achtergrond worden foto’s getoond van allerlei bekenden: wetenschappers, vrijheidsstrijdsters, beroemde artiesten zoals Hally Berry, Whoopi Goldberg en Ella Fitzgerald, Michelle Obama (op de valreep nog net first lady), maar ook foto’s van de moeders en tantes van de zangeressen. Zo wordt de show aangevuld met een soort verhaallijn die de diverse soorten muziek verbindt. Het geheel zet me (nog meer) aan het denken over de racistisch-getinte uitspraken aan de andere kant van de wereld.

De drie dames Michelle David, Rocq-E Harrell en Lucretia van der Vloot zingen al 16 jaar samen en zijn perfect op elkaar ingespeeld. Een heerlijke voorstelling als je houdt van mooie zang, swingende muziek gecombineerd met de oprechte verhalen van deze power-ladies die je weer doen beseffen dat we voor onze vrijheid hebben moeten strijden. Zo is deze voorstelling met ‘gouwe ouwen’ toch ook heel actueel. ‘I have a dream’: laten we hopen dat die droom nooit meer uiteenspat.

Schaffelaartheater Barneveld, Big, Black & Beautiful, 11 november 2016

(Te zien donderdag 1 december 2016 – 20.00 uur in Theater Orpheus Apeldoorn)

Voor informatie zie www.orpheus.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!