Binnenstad grote galerie rijker: PS20I

Maandag 19 februari 2018

Door David Levie

Apeldoorn heeft er in de binnenstad een galerie bij. Eentje van het kaliber H10a van voor de verhuizing van de Vosselmanstraat naar de Maten. In het kader van leegstandsbeheer is Bert Diks sinds afgelopen zaterdag (17 februari) neergestreken aan de kop van de Nieuwstraat om er schilderijen van Apeldoornse kunstenaars te exposeren. Zijn huidige galerie PS20 aan de Stationsstraat blijft gewoon open. De nieuwe galerie krijgt de naam PS20I.

Het gaat maar liefst om twee panden tegenover restaurant Cataluna. In het grootste van de twee is ruimte voor exposities en ateliers. In het belendende andere (onverwarmde) pand zijn er straks workshops en is er plaats om spullen op te slaan.

Diks is in Apeldoorn een belangrijke man als het om contacten met leegstandsbeheerders gaat. Al vijf jaar kan hij daardoor gebruik maken van het pand waar nu Galerie PS20 is gevestigd. Hij heeft een dusdanig goede naam opgebouwd dat hij is benaderd door VPS (beveiliging, beheer en onderhoud van leegstaande panden). ,,Ze zeiden tegen me, jij bent onze man’’, vertelt Bert Diks met enige trots. Diks ging vervolgens op zoek naar medestanders. De Apeldoorners Menno Vos, Sylvia Guys, Auke Terpstra en Irina Keultjes hebben inmiddels hun werk aan de Nieuwstraat opgehangen of opgesteld.

Diks weet dat alles van tijdelijke aard is. Zo moest hij in het verleden al eens zijn biezen pakken aan de Markstraat en de Paslaan. ,,Ik ken de risico’s’’, onderkent hij. ,,Maar aan de Stationsstraat zit ik nu al vijf jaar. Het kan ook meezitten. Gelukkig hoeven we in de Nieuwstraat aan de panden zelf weinig tot niets te doen. We moeten de boel netjes houden. Dat is ons wel toevertrouwd.’’

Hoe dan ook is Bert Diks op 8 april tijdens de jaarlijkse Kunstroute in hartje stad als enige op twee locaties vertegenwoordigd. De officiële opening laat nog even zich wachten. ,,Ik verwacht eind maart’’, aldus Bert Diks.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!