Blootgeven, kwetsbaarheid en kracht

Maandag 3 september 2012

Door StrangeArt

Inekiekje

In het ACEC vind je tot 20 september een bijzondere foto-expositie van tien fotografen van de Fotovakschool in Apeldoorn. De expositie is een onderdeel van hun afstudeerproject. Deze inmiddels gediplomeerden hebben zich na de vakopleiding gespecialiseerd in bijvoorbeeld portret, reportage of autonome fotografie.

Verwacht geen foto’s met een ingewikkeld verhaal, foto’s die oeverloos geleuter nodig hebben om het gebrek aan ambachtelijkheid goed te praten. Het is zoals het is, met verrassende en begrijpelijke concepten.

Zonder de andere fotografen tekort te doen, trof mij vooral de serie foto’s van Ineke Wolbers. Zij portretteerde uiterst respectvol vrouwen met littekens. Littekens ontstaan na een ongeluk of door amputatie.  Elke foto dwingt je bijna om een verhaal te benoemen, is je verhaal anders dan de werkelijkheid, dan hangt – ter verificatie – er een toelichting bij.

Door het gebruik van zwart-wit komt de nadruk te liggen op de gefotografeerde persoon. Reeds eerder genoemd, uiterst respectvol gefotografeerd met modellen die zich zichtbaar op hun gemak voelen, geen schijn van voyeurisme. Het zijn “human document”en beslist geen droge, puur en feitelijk registrerende foto’s.

Dus fotoliefhebbers: bezoek het ACEC!

Klik op de foto op deze in vergroot formaat goed te kunnen zien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!