Heeft Johan Derksen toch gelijk gehad! AJ and the Wildgrooves Top Blues uit Katwijk

Vrijdag 20 maart 2015

Door WillliamMusiceater

© JRobert Germeraad

Zoals altijd begint al meer dan 20 jaar elke vrijdag het muziek weekend in het Blues café van Jan Kerseboom met live optredens van diverse bands uit binnen- en buitenland. Afgelopen vrijdag 13 maart was het de beurt aan de Katwijkse Blues band AJ and the Wildgrooves.

In 2013 was er een eerste verrassend debuut optreden in het Bluescafe. Eigenaar Jan was toen zo enthousiast dat hij de band nog hetzelfde jaar terug heeft gehaald voor een tweetal vervolg optredens. Het gaat ondertussen prima met deze band uit het vissersdorp. Eind vorig jaar is hun debuut album Let Go… Or Be Dragged uitgebracht. En sindsdien is na het beluisteren met name presentator en Blues liefhebber Johan Derksen, je kan wel zeggen de grootse fan van zangeres AJ geworden.

De presentator zegt onder meer over haar zang kunsten in zijn wekelijkse radio muziek programma: Muziek voor volwassenen onder meer het volgende: “Zangeres AJ is een aanwinst voor de Nederblues. Deze mevrouw heeft het helemaal. Zij woont niet in Chicago of New Orleans of Toronto maar die woont gewoon “om de hoek in Nederland’ in Katwijk” Verschillende muziekliefhebbers, waaronder ondergetekende waren al eerder hiervan door haar overtuigd. Haar zangstem heeft wel wat van Etta James en Janis Joplin, bluesy met een flinke dosis rock

Ook deze avond weer een uitstekend optreden van de band. Zangeres AJ werd begeleid door de Wildgrooves. Een ervaren ritmesectie bestaande uit sologitarist Paul Keuzenkamp (qua look een grote gelijkenis met café eigenaar Jan Kerseboom) . Aangevuld met het prima harpspel met snerpende solo’s door Arie van der Plas, bassist Tim Honing, Matthijs Zijlstra achter de drums en Klaas Kuijt op de slaggitaar werd een uitstekend strak en enthousiast optreden neergezet. Zo liet de band bij het ruim 11 minuten durende nummer Magic Man met uitstekend harmonica, drum en bas spel nog eens hun muzikale vaardigheden zien.

Tijdens het ruim twee en half uur durende optreden passeerden fraaie versies van nummers als Calling you King , Save your Breath en een spetterende uitvoering van Hipsake de revue en uiteraard ook diverse nummers van het debuut album ‘Let Go… Or Be Dragged’ Zoals het openingsnummer: More To Lose , Spitting fire en Train of love (Zie video afspeellijst onderaan het verslag).

Ruim na middernacht werden we nog verrast aan het eind van de tweede set met een aantal fraaie ‘unplugged’ nummers van zangeres AJ begeleid op akoestische gitaar door Klaas Kuijt met nummers zoals Me & Bobby McGee en Bounce. Waarbij de zangeres nog eens overduidelijk laat horen gezegend te zijn met een dijk van een stem.

Conclusie: Echte Blues op de vrijdag avond waarvoor je niet naar bijvoorbeeld Chicago of New Orleans of Toronto hoeft af te reizen.. neen gewoon in Nederland in de Nieuwstraat in Apeldoorn van een Katwijkse band in de enige echte juke joint van Nederland: het Bluescafe Apeldoorn.

Achter mij een dol enthousiaste muziekliefhebber die maar bleef kreunen: “Ooooh Thats the Blues man! .. heerlijk, wat een dijk van een stem heeft die zangeres… “.
Heeft Johan Derksen dus toch gelijk: AJ and the Wildgrooves ..Top blues uit Katwijk.

Videobeeld van William Linder:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!