Boeiende voorstelling ‘Mooi weer vandaag’

Donderdag 15 februari 2018

Door Ben Eggermont

Theater Orpheus

In een redelijk gevulde Rabobankzaal speelden Bram van der Vlugt, Nettie Blanken, Malou Gorter, Bart Klever en Marco Koot de tragikomedie ‘Mooi weer vandaag’. Het stuk van de hand van de Engelse auteur, David Storey belicht een dag uit het leven van naar blijkt, een vijftal mensen uit een psychiatrische instelling.

De nestor van het Nederlands toneel, Bram van der Vlugt, zette een zeer geloofwaardige Arnold op de planken, perfecte timing en een uitstekende expressie. Samen met zijn tegenspeler Bart Klever als Max. Zij vormden een sterk en evenwichtig koppel. Beide karakters met een sterke uitstraling.

De dames Cathrien en Greta, vertolkt door Nettie  Blanken en Malou Gorter, dreigden door hun uitgesproken karakters ietwat kluchtig over te komen ondanks hun sterke spel. Het karakter Fred werd  neergezet door Marco Koot. De acteur speelde deze rol met overtuiging. Mij verraste het ijzersterke spel van Bart Klever, zonder iets ten nadele van de anderen te zeggen. In het tweede gedeelte van de voorstelling werd het moeilijker om de spanningsboog vast te houden, waardoor een deel van het publiek dreigde af te haken. Ondanks de lach- en glimlachmomenten voert toch de tragiek de boventoon.

In een ogenschijnlijk onschuldige setting ontwikkelden zich absurdistische, navrante en schurende taferelen. De conversaties tussen Arnold en Max klonken redelijk zinnig, tot het tot je doorgedrongen was dat ze van elke werkelijkheid zijn gespeend. De dialogen die ze voerden leidden op geen enkele manier tot echte communicatie. Het waren slechts gesprekken die elkaar toevalligerwijs kruisten, waarbij Arnold en Max uitsluitend in hun eigen wereld verkeerden. Van ware ontmoeting was geen sprake.

De komst van Cathrien en Greta zorgde voor verwarring en onzekerheid bij Arnold en Max. Het wederzijdse wantrouwen leidde tot onaangename gesprekken zonder dat er ook maar sprake was van enige toenadering. De lunch bracht enige verlichting waardoor Arnold en Cathrien elkaar ontdekten, met Max en Greta gebeurde iets dergelijks.

Fred verstoorde met zijn gedrag deze nieuw ontstane situatie. Zijn gesleep met het meubilair bracht de anderen tot lichte wanhoop. Zo sleepte de dag zich voort, de dames trokken zich terug, Fred laat zich niet meer zien. Bij het vallen van de schemering loopt de dag teneinde en maken ze zich weer op voor de volgende dag die niet anders zal zijn dan deze.

14 februari, Theater Orpheus, Rabobankzaal
Tekst: David Storey
Regie: Bruun Kuijk
Spel: Bram van der Vlugt, Nettie Blanken, Malou Gorter, Bart Klever en Marco Koot

Tot en met 30 mei nog te zien in diverse theaters in Nederland, bekijk de speellijst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Recensie

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!