Brainstorm Festival @ PopPodium Gigant

Donderdag 19 november 2015

Door Ernst van Rossum

Het tweedaagse Brainstormfestival is een ware traditie geworden in de Gigant. Afgelopen weekend was het weer Brainstormtijd. Ook dit jaar weer veel verschillende bands van diverse genre’s in Hardrock cq Metal met als menig favoriet het IJslandse Arstidir.

Arstidir brengt op klassiek geschoeide Folk, prog rock en Indie ten gehore.Dit was echt een genot voor het oor , zij speelden in de theater zaal waar hun spel optimaal tot zijn recht kwam. Een beetje raar om eigenlijk in het midden van het 2 daagse programma te beginnen met schrijven maar ik moet dit gewoon als eerste kwijt. Het fluweel zachte spel op cello en viool begeleid door piano en akoustiche gitaren en zang streelden echt je gehoor zintuigen.Maar goed laten we nu verder gaan met het begin vrijdag avond 18:30 toen er in Parijs nog niks aan de hand was.

Opener was de Duitse band I am the Deceiver. Deze metalcore band speelde voor het eerst buiten Duitsland. Of het nou daar door kwam, maar ik vond het soms rommelig klinken Bass en Drums waren elkaar soms kwijt en ik vond de bass ook niet zo lekker klinken. Ik geef ze toch het voordeel van de twijfel omdat sommige stukken wel strak waren. Misschien dat toch de zenuwen mee speelde.

Morgarten, een Zwitserse Folk-Metal band met veel Black-Metal invloeden in hun spel. Alleen jammer dat er niet veel variatie in hun spel zat. Na een tijdje vond ik het saai worden . Startled vervingen het Duitse Sacrety zij moesten verstek laten gaan door dat de leadzanger van de band op dokters advies rust moest gaan houden. Startled dus, een uit Utrecht komende band die Metalcore tot hun passie hebben verheven en dat is dus ook duidelijk te merken. De jongens hebben er plezier in en weten dat op het publiek over te brengen. Heerlijke band die al eens eerder op Brainstorm hebben gestaan. Hun spel is gegroeid. Leuk om te zien hoe deze band zich heeft ontwikkeld.

In het theater was het om 21:15 tijd voor de discussie over vluchtelingen, niet wetende dat er in Parijs om bijna dezelfde tijd een reeks van diep trieste gebeurtenissen zich gingen voltrekken met het grootste diepte punt de slachting van meer dan 80 mensen in het theater Bataclan die lekker stonden te genieten van Eagles of Death Metal. Nu even verder met Brainstorm kom later nog terug op Parijs.

Cat O’Nine Tails een onvervalste Piraten Metal Band uit Finland , leuke band maar halen het niet bij Gloryhammer maar dat heeft zo zijn redenen. Qua muziek klonk het wel goed en de band zette redelijk de zaal op de kop maar ik miste de afterparty in de Ozzy’s met de Band. Met Gloryhammer was het vorig jaar uitermate vermakelijk tijdens de afterparty. De laatste band van de eerste dag Brainstorm was Signum Regis. Deze Slowaakse Power-Metal band was een mooie afsluiter, lekker strakke riffs en drums echt een lust voor Power Metal liefhebbers. Zang en podium performance ook lekker. Fijne band om als fotograaf te schieten mits de lichtman niet zijn eigen feestje houdt en geen begrip op kan brengen voor het gezeur van de fotografen om een beetje meer frontlicht omdat daar volledig gebrek aan was. Zo jammer. De eerste twee a drie nummers zou heerlijk zijn om wat meer front licht te hebben dan zien de foto’s er net even iets beter uit en kunnen we de gezichten wat beter onderscheiden op de foto. De lichtman heeft denk ik niet door wat wij op de foto zien, een gebrek aan licht, ook midden en achter in de zaal wordt waargenomen.

Dag 2

Dag 2 van Brainstorm begint met de band Desolate Fields deze uit Hengelo Gld komende band speelt een Melodic post Black Metal. Deze band timmert lekker aan de weg en is een graag geziene gast op menig festival. Afgelopen zomer hebben ze nog op MetalDays gestaan in Tolmin Slowakije. Leuke frisse band met mooi verzorgd spel.Een van mijn favoriete bands dit festival.

Na hun was dus Arstidir aan de beurt in het theater, daar schrijf ik niks meer over want dat had ik al gedaan aan het begin van dit verhaal. Door dus met Despicable Heroes. Zij spelen een mix van Djentisch Metalcore en Melodic Hardcore en alles wat er tussen past. Het spel ligt lekker in het gehoor van deze Barneveldse band.

Na deze band was in het theater een kleine akoestische intermezzo van de gitarist en front vrouw van Sleeping Romance. Deze sessie van drie nummers is een voorproefje van wat wij vanavond te horen krijgen bij de elektrische sessie. Wat een mooie stem heeft deze Federica Lanna en dito uiterlijk. Nightland is een heerlijke band die onvervalste Symphonic Death Metal speelt en dit complimenteert met een aardige act op het podium. Het zit goed in elkaar ondanks dat er aan het begin van hun gig even iets mis ging, shit happens.

Empire 21 uit Zweden sloot de middagsessie van Brainstorm af. Leuke band die melodic Rock / Metal speelt . Moet zeggen tot nu toe heb ik mij lekker kunnen vermaken en moet ik een duimpje geven voor de organisatie dat ze dit jaar weer een leuke programmering hebben staan op dit festival.

De avond sessie begint met het uit Engeland komende Bloodwork. Zij spelen extreme Metal een soort raggende mannen van de Metal maar dan wel lekker strak. Ze speelde niet hun extreemste metal op Brainstorm maar het was toch wel indrukwekkend met nummers die werden opdragen aan gebeurtenissen in de persoonlijke sfeer.

Voordat The Algorithm ging spelen was er eerst 1 minuut stilte voor de slachtoffers van het drama wat zich heeft voltrokken op 13 november in Parijs toen Brainstorm in volle gang was. Nu kan je zeggen dat er overal ter wereld aanslagen worden gepleegd en dat we daar ook meer aandacht aan moeten besteden. Maar we staan nu eenmaal stil bij Parijs omdat dit ook in een omgeving gebeurde waar mensen naar muziek luisterde en uit hun dak gingen, fotografen hun foto’s schoten en waar crew-members van de band merchandise aan het verkopen waren en plots van het leven werden beroofd. Eigenlijk zou die ene minuut niet een minuut van stilte moeten zijn maar een hele minuut van muziek. Alle poppodia in den lande hielden deze ene minuut van stilte om stil te staan bij wat er in Parijs en in de Bataclan is gebeurd.

Na deze minuut stilte die werd ingeleid door Guido de Vries directeur Poppodium Gigant was het de beurt dus aan het uit Frankrijk komende The Algorithm. Op hun Facebookpagina staat bij het genre een “?” , dat was het voor mij dus ook.  The Algorithm is Rémi Gallego en een drummer. Die laatste rol wordt wisselend door Jean Ferry of Mike Malyan gedaan. Het spel met gitaar gekoppeld aan synthesizer is vreemd en apart, ‘not my kind of cake’ zal ik maar zeggen.

Dus maar gauw naar de theaterzaal voor La Ventura, iets meer mijn ding, niet dat het spel slecht was nee in tegendeel maar het boeide mij niet. La Ventura trekt mij meer. Ik had ze de vorige Brainstorm op het podium zien spelen en vond dat aangenaam om te horen een geoliede formatie, vooral het krachtige stem geluid van frontvrouw Carla van Hulzen mag er zijn. Nu dus een akoestische sessie met wel een elektrisch bass. Dat dan weer wel, maar verder akoestisch. Ook dat was lekker om naar te luisteren en Carla hield genoeg ruimte tussen haar stem en de microfoon om niet te overstemmen. Het was echt mooi!

Na La Ventura gaan we naar Sleeping Romance. Ook deze female frontvrouw heeft een goddelijke stem en ze spelen als een geoliede machine. Symphonic Metal spelen ze en horen in het rijtje thuis van Delain, Epica en Stream of Passion. Ik hou wel van dit soort van Metal.

Als afsluiter van het Brainstorm Festival hadden ze op het programma Ancient Bards ook deze band komt uit Italië en speelt net zo als Sleeping Romance en Nightland. Ancient Bards heeft ook een vrouwelijk front zangeres en ze spelen een genre van Symphonic Epic Power Meta. Er zit veel power in, lekker om helemaal op los te gaan en dat hebben we dan maar even gedaan. Lekker hoor!

Deze twee dagen waren het weer meer dan waard om erbij te zijn en bij te horen. Mijn complimenten nogmaals aan de organisatie die gelukkig weinig afzeggingen kende. Het was weer een top feest met helaas een donkere overschaduwing door de gebeurtenissen in Parijs.

Op naar 11 en 12 november 2016!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!