Buitenspel en weer in beeld

Zaterdag 8 oktober 2016

Door Gerard Oltmans

Een jaar geleden startte Roelof Rump samen met Marco Betman het project “Buitenspel en van de radar verdwenen”. Interviews van zwerfjongeren. Vrijdag 7 oktober was er een Symposium over deze zwerfjongeren en vond de uitreiking van het boek plaats met als intermezzo een treffend gedicht van Rapper Dani (op FB Daniel Maksimov).

Roelof heeft in co-produktie met Marco via interviews en foto’s het leven van deze jongeren in beeld gebracht. Het is een wereld van jongeren die uit huis en op straat zijn geraakt. Een wereld die de meeste mensen niet kennen en begrijpen.

Een boek vol met ‘straat-logica’ waarachter je alleen maar een hoop ervarings-ellende kunt vermoeden. Het is een boek waar je boos en verdrietig van wordt als je je realiseert dat dit allemaal is gebeurd en nog steeds plaatsvindt. Het is verbijsterend te lezen wat ouders hun kinderen aandoen uit macht en onmacht.

Het is dan ook machtig en mooi als je dezelfde jongeren hoort praten over waar ze vandaan komen en waar ze nu zijn, dus wat ze bereikt hebben. Maar ook van hulpverleners en hun inzet om dingen te bereiken, regels te leren lezen en te buigen, over een overheid met structuren en databases om inzicht te krijgen. Weer over macht en onmacht. Over hoe we die jongeren weer regie over hun leven kunnen geven.

Dan ineens hoor ik Sjors Michels zeggen: ‘Regie over hun leven? Het zijn kinderen van 11,12,13,14,15 en 16 jaar! Die hebben geen regie….. maar zorg nodig.’ Kernachtiger heb ik het niet horen samenvatten. Ga daar maar aanstaan als ‘hulpverlener’ om al die boosheid, verdriet en achterdocht om te vormen in zelfrespect en ze weer te leren openstaan voor zorg en liefde. Godzijdank zijn er mensen die dat kunnen en willen. Dan is het ook mooi dat er mensen zijn zoals Roelof en Marco die deze zorg voelen en die deze wereld vastleggen in een boek. Om ons die wereld te leren kennen. Een boek dat aanleiding is om in een Symposium over te praten met mensen die deze zorg delen. Of om stil te lezen en verbijsterd te zijn over de shit die sommige kinderen echt hebben meegemaakt.

Niet lezen is geen optie…. het boek is vanaf maandag gratis te downloaden via www.stimenz.nl/buitenspel

 

Sponsors:

Gemeente Apeldoorn

Oranjefonds

Rabo donatiefonds

Stimenz

 

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?