Buitenwereld en innerlijk integreren in werk Ranko Skenderija

Vrijdag 22 maart 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Kunstenaar Ranko Skenderija werd geboren in het voormalig Joegoslavië en kwam in 1972 naar Apeldoorn waar hij tot op heden woont en werkt als kunstschilder. Aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem bekwaamt hij zich in de abstracte stijl waarbij hij muziek vertaalt naar beeldende vormen. In die tijd maakt Zuidoost-Azië veel indruk op hem. Het inspireert hem tot het schilderen van landschappen. Sindsdien werkt hij figuratief, de stijl die hij ook al toepaste voordat hij naar de academie ging. Al zijn werken zijn vervaardigd in acryl op papier of doek. Door de jaren heen exposeerde Ranko in binnen- en buitenland en vanaf zondag 24 maart is zijn werk te zien bij Salon 1813.

Als jonge man was Ranko gek op Zuid Amerikaanse schrijvers die als ballingen in Europa [Parijs en Madrid] zaten. Hij zegt daarover: ,,Ik heb dat toen te veel geromantiseerd. Eind jaren tachtig kwam de onrust in het voormalige Joegoslavië en trokken de eerste vluchtelingen naar Europa toe. Al snel bleek hier niets romantisch aan. Inmiddels zie ik Nederland als mijn thuisland. Ik kom nog wel in mijn geboorteland en geniet dan van de meer ontspannen sfeer. Maar dat is maar voor even, want op een gegeven moment verlang ik weer naar hier.” zegt Ranko lachend. Toen de oorlog uitbrak, trof de ellende van zijn geboorteland hem recht in zijn hart. In deze periode maakte Ranko een serie onheilspellende schilderingen. In 1998 waren sommige als poster in Parijs-La Defence te zien.

In zijn meest recente werk schildert hij vooral mooie struiken en bloemen uit de tuin en combineert deze met herinneringen uit zijn jeugd. Tussen de bloemen door tekent hij vrijende mensen als symbool van vrijheid. Laag voor laag met steeds meer details. Het buiten en binnenste van hemzelf komen bij elkaar op het doek. En omdat Ranko niet alles invult, lijkt het schilderij een droomwereld.

Ranko is blij met de mogelijkheid te exposeren in Salon 1813: ,,Ze hebben me gevraagd. In een museum kom je niet zomaar terecht. Bij de galeries in Apeldoorn bereik je vaak alleen de collega’s en soms een kunstliefhebber. Omdat er in de cafés en restaurants niet meer gerookt mag worden, is dit een mooie extra gelegenheid.”

De opening is op 24 maart in Salon 1813 aan de Deventerstraat 13 in Apeldoorn. Tijdens de opening op deze dag, rond de klok van 15.30 uur, is Ranko zelf aanwezig zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!