CD-recensie: Graham Robins – Shipping News; een eeuwig verlangen

Maandag 3 november 2014

Door Pedro Waldenaar

Rob Ulrich

Sinds enige tijd kennen we Graham Robins. Deze man en zijn band zien spelen in het cultuurkwartier van CODA en zijn al langer bekend binnen het Apeldoornse culturele circuit. Bij de eerste klanken maakten een ontroering van mij meester. Een gedragen, bijna geestelijke stem; begeleid door een goede en professionele band. Verbaasd over zoveel talent en nauwelijks aan de bak maar eens een cd van hem gekocht: Shipping News.

Thuisgekomen de cd in de cd-speler. Verbijstering maakt zich van mij meester:

“Take me Back to the Heartland Back to the Fold”. Heartland staat voor het hart van het land; de midwest staten in Amerika. Voor mij is heartland het Jeruzalem van ons land: Utrecht; take me back to my home; back to my roots the games that we played. Het verlangen staat centraal op cd; verlangen naar geborgenheid; wellicht? Verlangen naar erkenning; wellicht?

Deze eerste song, vol emotie gezongen en gespeeld zet de toon van deze cd; net zoals het volgende nummer: “Walking in Silence; Walking in Silence; in the Rain”. Mooi gevonden tekst: wandelen in de stilte, in de regen. Je moet er op maar op komen! Ondersteund door gitaar, Hammond en piano en drums. Laat me met rust; is dat de boodschap.

“Snow Blind”; het vierde nummer op deze cd; is ook weer zo’n nummer waarin het verlangen naar voren komt: “A bell rings out; it must be Christmas morn; a new day dawns; snow blind again”

A Letter from Paris” is als nummer een vreemde eend in de bijt: meer jazzy-achtig; lekkere meeswing muziek; waar de woorden minder belangrijk zijn. En dan volgt het nummer “Drown in your Eyes”. Een nummer bij nacht; mijmerend; met een glas wijn; het verkeer op straat is verstomd en Graham zingt: “If I were a river then I would be free”. Vrij zijn, verlangen, terug naar af; wat maakt Graham in zijn muziek een reis! Hier hoef je dus de deur niet voor uit: Graham spiegelt ons de Schotse Hooglanden voor, de mystiek en de stilte.

En dan komt er weer heel wat anders: “The Gangster’s of Rock and Roll”, van Schotland naar Mexico, van de whiskey naar de Tequilla. Als je nog geen alcoholist was; het is met de muziek van Graham goed drinken.

Het verlangen krijgt bijna religieuze trekken met de nummers “Comfort Zone” en “The Heights of Abraham”, de naar stilte en liefde zoekende Graham gaat met deze nummers naar zijn hoogtepunt;

” I Had a Dream and a Master Plan; I kissed your Lips en took your Hand; on the Heigthts of Abraham. Abraham; stamvader, Graham ontmoet hier zijn vader en gaat op weg. Op weg om zijn geliefde te kussen en bij de hand te nemen, op weg de wereld in. De woorden van dit nummer krijgen bijna een gedragen karakter door de Hammond.

Deze cd Shipping News is voor mij één van de ontdekkingen van dit jaar. Deze man verdient een groter publiek; deze man hoort te zien te zijn bij de Wereld draait door.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!