Cees de Wilde met Ron Floor in Sam Sam

Dinsdag 8 december 2015

Door Redactie

Peter Vroon

Zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden wonen hier. Met enige regelmaat vliegt Cees de Wilde om die reden naar Nederland. Nu de hartslag  in het Turkse toeristenplaatsje Kas waar hij al tien jaar woont  tot een kalm ritme is teruggebracht,  acht hij de tijd rijp om al die geliefden en bekenden op te zoeken en zich te manifesteren op een foto-expositie in Sam Sam. De Wilde laat er zijn laatste werk zien in gezelschap van collega Ron Floor. Een contrastrijk duo.

Floor is de man van de architectuur en het lijnenspel. De Wilde brengt in zijn foto’s de werkelijkheid van de Oriënt terug binnen de kaders van het abstract realisme.  De man die goed is voor pakweg zeventig wandelkilometers per week heeft steevast zijn simpele camera binnen handbereik. Diep in het Anatolische binnenland of aan een of andere haven. Steevast draait hij zijn toestelletje een kwart slag om het gewenste effect te bereiken. Met oog voor detail. Want De Wilde maakt zijn onderwerp los uit de context. Of het nu een verroeste scheepsschroef is, boom of etalagepop, de vervreemding slaat iedere keer toe.

De Wilde, een voormalige ambtenaar van de gemeente Apeldoorn, hield het hier tien jaar geleden voor gezien. In het lieflijke Kas is hij nauw betrokken bij de activiteiten in het plaatselijkje Kultuurhuis. In het seizoen gaat hij af en toe met toeristen op pad voor het andere Turkije, ver van de betreden paden. En thuis is er nog een galerie die hij samen met een Duitse kunstschilder en een Nederlandse keramiste bestiert.

Turkije met zijn dominante AK Partij is in het decennium van zijn ’afwezigheid’ op de Veluwe sneller veranderd dan de stad waar hij jarenlang woonde en werkte.  Ja, in Apeldoorn is de horeca is naar zijn mening ten positieve veranderd.  Maar de stad? ,,Ach, als de Derde Wereldoorlog uitbreekt, kun je beste in Apeldoorn wonen’’, grapt hij. ,,In Apeldoorn begint alles tien jaar later. In Turkije zie je bijvoorbeeld veel meer jongeren op straat. De gemiddelde leeftijd ligt er stukken lager dan hier.  En dat geeft dynamiek.’’

Laatst was De Wilde op de zogeheten Soosreünie. Hij schrok van al die oudere jongeren. Vader Tijd  had zijn werk wel heel erg grondig gedaan. Nee, dan de rimpelloze en van energie blakende Cees zelf. De 68-jarige zoekt graag jonge mensen op. Niet voor niets werkt hij samen met zijn dochter Noëlle. Zij bekleedt oude en minder bejaarde stoelen met stof van prints die verwijzen naar de fotografie. Binnenkort gaat hun site waaraan ook een vriendin des huizes meewerkt online: www.vintageinthespotlight.nl.

Begin januari zoekt de oud-Apeldoorner  Kas weer op. Zijn afdrukken blijven dan nog even hier. De 16  foto’s van de De Wilde en de 22 van Ron Floor zijn dagelijks te zien in het artcafé van Anja Slotboom aan de Van Kinsbergenstraat.  Met uitzondering van de maandag.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!