CODA exposeert binnenkort 15 winnende quarantainesieraden

Dinsdag 9 juni 2020

Door Redactie

Maar liefst 150 inzendingen kwamen er bij CODA binnen naar aanleiding van de oproep om een quarantainesieraad te maken. Uit de vele inzendingen zijn 15 winnaars gekozen waarvan de werken deze zomer een tentoonstelling zullen vormen in CODA Museum. Verder mogen 2 van de winnaars zich daarnaast de overall winnaar en fotografiewinnaar noemen: Denise van der Sar met haar Narcis mond-collier en Monique van der Heijdt met De Rococoronaring.

CODA beschikt met ruim 9000 objecten over de grootste museale verzameling kunstenaars- en modesieraden ter wereld en daarom bedachten ze een toepasselijke challenge voor thuis. De opdracht bestond uit het maken van een sieraad in quarantaine: een crisiscollier, krantenketting, recycle(oor)ring of isolatie-insigne. ,,Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de programmering van CODA”, stelden de initiatiefnemers. ,,Wij waren dan ook verheugd zoveel creatieve inzendingen te mogen ontvangen waarbij de vele mogelijkheden van (thuis)recycling naar voren zijn gekomen. De challenge werd gedeeld met diverse werken van sieraadkunstenaars uit de CODA collectie ter inspiratie, waaronder ons Museumweekpronkstuk: het Bananencollier van Marion Herbst.”  Uit de vele inzendingen zijn 15 winnaars gekozen door de jury, bestaande uit CODA directeur Carin Reinders en CODA conservator sieraden Vanessa de Gruijter. De winnende werken worden deze zomer tentoongesteld in CODA Museum.

Jurering & prijswinnaars

Op www.coda-apeldoorn.nl/challenge en hieronder vind je een videoterugblik op het jurymoment: een uitdagende taak voor juryleden Carin Reinders (directeur CODA) en Vanessa de Gruijter (conservator sieraden CODA). Met aandacht zijn de vele inzendingen, sieraden, foto’s en verhalen bestudeerd. Hierbij werd ‘blind’ gejureerd, zonder dat de namen van de deelnemers vooraf bekend zijn gemaakt aan de jury.

De jury over het werk van Denise: ,,In één oogopslag zien we de relatie met de coronacrisis; een nieuwe ‘accessoire’ in het straat- en zelfs modebeeld, het is een bijzonder origineel ontwerp. Het op deze wijze versieren van een anders effen, stoffen mondkapje is een mooie vondst. De dubbele functie – het is zowel een halsketting als een mondcollier –  maakt het sieraad ook daadwerkelijk draagbaar. De verwijzing naar de narcis en diens symboliek (corona, lente, start van de lockdown) geeft het sieraad een extra laag.”

De jury over het werk en de foto’s van Monique: ,,Het sieraad en de foto’s zijn gemaakt met oog voor detail. Een inspirerend werk waarbij de kernthema’s van CODA samenkomen: het sieraad en papierkunst. Het werk werd op verschillende manieren gefotografeerd: van de kleinste details tot op het lichaam. Het goed kunnen zien van alle aspecten van het werk vanuit verschillende perspectieven zorgde ervoor dat met de foto’s het verhaal achter het werk tot leven kwam.” Op www.coda-apeldoorn.nl/challenge ontdek je de verhalen achter de winnende werken, evenals meer informatie over de extra prijzen voor winnaars Denise en Monique.

Wie wint de publieksprijs?

Met het aantal inzendingen dat ze hebben mogen ontvangen, zullen ze naast juryprijzen ook een publieksprijs vergeven. Hierbij zal uit een selectie van 50 inzendingen die niet een juryprijs hebben gewonnen, nog een extra publieksfavoriet worden gekozen. Het werk dat hierbij wint zal na een periode van online stemmen (10 tot en met 24 juni) eveneens in CODA Museum tentoongesteld worden. Alle werken en het stemformulier hiervoor worden op 10 juni gepubliceerd op www.coda-apeldoorn.nl/challenge.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!