CODA Museum koopt sieraden van Liesbeth Rommers

Dinsdag 15 september 2020

Door David Levie

CODA Museum heeft 5 colliers en een broche aangeschaft van Apeldoornse makelij. De sieraden zijn van de hand van goudsmid Liesbeth Rommers die enige jaren geleden haar werk vanwege reuma moest neerleggen.

Het collier van de wesp is wellicht één van de meest opvallende aankopen. Liesbeth Rommers liet zich destijds inspireren door de Klassieke Oudheid waarin vooral de samenwerking en noeste arbeid van wespen werd geprezen.

,,Ik had allerlei inspiratiebronnen”, lacht Liesbeth die inmiddels het merendeel van haar gereedschap van de hand heeft gedaan. ,,Ik bleef soms ook heel dichtbij huis. Ik noem de Grift. Dat heeft een mooie broche opgeleverd.”

Pijn

Het feit dat ze haar vak niet langer op professionele wijze kan uitoefenen doet haar pijn. Tot aan de crisis van 2008 ging het allemaal heel erg goed. Vooral in Duitsland was de belangstelling groot. ,,Ik kan mij een expositie in Darmstadt herinneren waar ik bijna alles wat ik had meegenomen verkocht. Maar ook in Nederland was het goed. Toen die crisis kwam was het snel afgelopen. Je verkocht bijna helemaal niets meer. Niet alleen speelde de reuma op, maar ook een val speelde mee in het besluit om stoppen. Ik kreeg last van een pijnlijke arm. Best wel heftig allemaal.”

Toch kijkt de goudsmid met plezier op haar arbeidzame periode terug. ,,Het mooiste verhaal? Ja, dat Máxima via een hofdame een sieraad van mij heeft. Dat is al weer ruim 10 jaar geleden. De hofdame zocht een passend geschenk voor haar. Ik heb een ontwerp van een lotus eerst in zilver gemaakt dat vervolgens door mij in goud is uitgevoerd.”

Het feit dat CODA onlangs bij haar aanklopte ziet ze toch als de kroon op haar werk. ,,Het heeft haar zelfs getriggerd om de draad weer op te pakken. Daarvoor zijn wat technische aanpassingen nodig. ,,Wie weet? Maar niet meer professioneel. Ik wil mezelf geen enkele druk opleggen. Maar als hobbyist hou ik het niet voor onmogelijk. Ik mis dat creatieve proces. Ik heb het ook altijd met heel veel plezier gedaan.”

Sieradencollectie

Carin Reinders bezocht Liesbeth Rommers persoonlijk. De redactie van Apeldoorn Direct vroeg de directeur van CODA om commentaar op haar aankoop. ,,Liesbeth Rommers kan helaas haar werkzaamheden als goudsmid niet meer uitoefenen in verband met fysieke beperkingen in haar handen. Dat maakte dat we met haar in gesprek zijn gegaan over een aankoop van werken voor de sieradencollectie.”

,,Wij kopen met enige regelmaat werken aan van Apeldoornse kunstenaars voor onze museumcollectie. Liesbeth Rommers heeft een prachtig oeuvre opgebouwd in de afgelopen decennia en daaruit hebben we een keuze gemaakt. Liesbeth heeft een hoge technische kwaliteit en is humoristisch en verhalend in haar werk. Dat wilden we graag documenteren in onze collectie. We hadden maar één werk van haar in de collectie, gekocht alweer jaren geleden uit een Apeldoorn 055 tentoonstelling.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!