Cultureel café in 35-e seizoen

Woensdag 27 oktober 2010

Door ilona

Dinsdagavond was het eerste Culturele café van dit seizoen. Het 35-e seizoen alweer en ondanks dat ik al ruim 12 jaar in Apeldoorn woon, heb ik het pas vorig jaar ontdekt. Vijf à zes keer per jaar kun je gratis en voor niets, zonder opgave vooraf, kennis maken met cultuur. Vijf optredens van gemiddeld 20 minuten. En dat kan van alles zijn: muziek, cabaret, theater, lezing. Je zou verwachten dat dit juist voor de mensen met een smalle beurs een uitgelezen kans is om cultuur te snuiven. Maar het publiek bestaat vooral uit gegoede Parken-bewoners. Hoe komt dit? Geen belangstelling? Of onbekendheid? Dan is het misschien zaak juist daar waar mensen met een smalle beurs komen, posters op te hangen. Zoals in het Activerium, kringloopwinkel. Of vermeld het in de gids Regelrecht.

Bijna was het vorige seizoen het laatste, doordat twee sponsors hadden afgehaakt. Maar gelukkig kwam er een enthousiaste nieuwe vrijwilliger die binnen drie weken twee nieuwe sponsors had gevonden: Autohaas en Veluwe Bouw. En de andere sponsors bleven: Woonmensen, Sandmann, Oxener, Orpheus en de gemeente. Tot nu toe wordt nog niet met de pet langs gegaan bij de bezoekers. Een gemiste kans, want het gros van de bezoekers is niet armlastig en vast bereid een vrijwillige bijdrage te geven als men een leuke avond heeft gehad.

Het programma gisteren begon met een optreden van Ereprijs. Een prachtige uitvoering van een Prince-nummer Sometimes it snows in april, gevolgd door een bak herrie. Het tweede onderdeel was de kunstenaar Tirza Verrips, die vol enthousiasme vertelde over hoe hij de kunstenaars ontdekte van de latere CODA tentoonstelling Verbeelding uit  Val Gardena. Na de pauze traden vijf jongeren van Theater Merlijn op met korte sketches “Party Time”. Als vierde trad Melody Jane uit Ermelo op met oude Amerikaanse folkliedjes. Voor de liefhebber. De klapper vonden wij Chris van der Ende. Deze uit Brazilië afkomstige cabaretier vertelde over opgroeien als neger in een Fries dorpje bij Nederlandse ouders: “als een M&M in een doosje TicTac”. Het leuke van zo’n avond is dat het vijf korte stukjes zijn. Meestal zitten er dingen tussen waar je uit jezelf niet zo snel naar toe zou gaan. Soms zitten er parels tussen, maar soms ook iets wat je minder aanspreekt. Maar ook dat is dan na 20 minuten alweer voorbij. De volgende editie is 14 december. Ik hoop dat er dan zoveel ruchtbaarheid aan gegeven wordt, dat ook cultuurliefhebbers met een smalle beurs de weg naar Orpheus weten te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!