Culturele pleinmarkt in Apeldoorn biedt diversiteit en inclusie

Dinsdag 30 mei 2023

Door Redactie

Op 9 en 10 juni zullen koren, muziekgezelschappen, dans- en theatergroepen in en om theater Orpheus in Apeldoorn weer volop in actie te zien zijn tijdens de Culturele Pleinmarkt. Na de coronaperiode laten zij met enthousiasme zien en horen wat zij te bieden hebben. Het evenement belooft een gezellige en diverse culturele ontmoeting te worden voor zowel jong als oud.

Mini Korenfestival

Op vrijdagavond 9 juni vindt in samenwerking met de Apeldoornse Koren Federatie het Mini Korenfestival plaats. In de Altioszaal, het theaterrestaurant en de foyer zullen 12 verschillende koren optreden. Deze koren vertegenwoordigen een breed scala aan muzikale stijlen, waardoor er voor iedereen die van zang houdt iets te genieten valt. Het Mini Korenfestival is gratis toegankelijk voor publiek.

Beeldende kunstmarkt en diverse optredens op zaterdag

Op zaterdag 10 juni vindt de beeldende kunstmarkt plaats, van 10.00 uur tot 17.00 uur. Om en nabij 90 kunstenaars en culturele instellingen presenteren hier een kleurrijk en divers palet aan schilderijen, tekeningen, sieraden, keramiek en meer. Veel kunstenaars zijn ter plekke aan het werk en geven zo een kijkje in hun creatieve proces.

3D-printen en lasersnijden

Daarnaast zullen 50 Apeldoornse groepen en solisten optreden op maar liefst 5 podia. Deze muzikale en dansoptredens tonen aan dat zingen, muziek maken en dansen plezier brengen. Voor kinderen en jongeren zijn er boeiende activiteiten, zoals een workshop manga-stripfiguren maken onder leiding van beeldend kunstenaar Stephan Peters. Ook in de openbare Makerspace van het ExperienceLab van CODA kunnen jongeren aan de slag met 3D-printen, lasersnijden, het bouwen en programmeren van robots en de wereld van Virtual Reality ontdekken.

Cultuurbeurs en interculturele diversiteit

Daarnaast is er een Cultuurbeurs waar podiumgroepen, solisten, zorginstellingen en buurtontmoetingscentra elkaar kunnen ontmoeten en afspraken kunnen maken voor optredens in het komende jaar. Tot slot wordt er aandacht besteed aan interculturele diversiteit in samenwerking met de werkgroep intercultureel (WINC). In de Altioszaal zal een gesprek plaatsvinden tussen bewoners, politiek en maatschappelijke organisaties over hoe er meer diversiteit en inclusie in het culturele leven gebracht kan worden. Dit gesprek wordt omlijst met interculturele optredens, en gedurende de middag zullen er in de Altioszaal verschillende optredens plaatsvinden die de diversiteit van Apeldoorn weerspiegelen.

De Culturele Pleinmarkt is een evenement dat alle Apeldoorners samenbrengt en de mogelijkheid biedt om te ervaren wat er op cultureel gebied te beleven is in Apeldoorn. Kunstenaars, podiumgroepen, culturele instellingen en verenigingen presenteren zichzelf tijdens deze markt en krijgen de kans om nieuwe deelnemers aan te trekken. De toegang tot de Culturele Pleinmarkt is gratis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!