Cultuurplein gaat eind april open

Dinsdag 20 maart 2012

Door Nataliefde

Randy Gasper

Het binnenplein tussen het CODA Museum, de CODA Bibliotheek en het Huis voor Schoone Kunsten (waarin Gigant en Markant gevestigd zijn), zal 20 april weer worden opengesteld voor publiek. De meeste hekken die het plein op dit moment afsluiten, zijn dan verwijderd. Het plein zal open worden gesteld op kantoortijden en voor evenementen om overlast zoals in het verleden (vandalisme, rommel, hangjongeren) te voorkomen. Dit zegt Jasper van der Graaf, beleidsadviseur Cultuur van de gemeente Apeldoorn. De oorspronkelijke bedoeling van het plein, een openbare ontmoetingsplek en plein voor culturele evenementen, wordt daarmee hersteld.

Dak CODA verboden terrein
Lopen of skaten op het golvende dak zal niet meer gaan. Het vroeger nog met rubber beklede dak is niet stevig genoeg om meerdere mensen tegelijk aan te kunnen. Het dak is in 2010 al gerepareerd en voorzien van een grasdeken en veiligheidshekken. In de oorspronkelijke plannen uit 2004 was het zelfs de bedoeling dat mensen zittend vanaf het dak filmvertoningen konden volgen op de achtergevel van het HvSK en dat het plein dus zou fungeren als openluchtbioscoop, maar dat plan bleek vanwege het dak dus niet uitvoerbaar.

Culturele belevingsplaats
Gisteren is begonnen met de herinrichting en reorganisatie van het plein, dat volgens Van der Graaf meer als hof gezien moet worden. CODA, Gigant, Markant en ACEC gaan samen als het Cultuurkwartier werken om van de ruimte een levendig plein te maken met een vol cultureel programma. Van der Graaf verklaart: “Het wordt een broedplaats, vindplaats, vol beleving, een trefpunt voor experimenten, kunstbeschouwing en actieve deelname aan kunst en cultuur, zowel overdag als ook in de avonden. Niet alleen voor bestaande klanten en bezoekers, maar ook voor nieuwe doelgroepen, die nu de weg nog onvoldoende vinden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!