Damian Wilson in Gigant: Pasen in aangezegd!

Woensdag 1 april 2015

Door Pedro Waldenaar

ernst van rossum

Afgelopen zaterdag, 28 maart jl.; een juweeltje van een concert: Damian Wilson in Gigant theaterzaal! Een bijzondere aardige Engelsman; die speelde als frontman van Headspace, Maiden United en Threshold; prog-rock; maar nu solo in Gigant.

De zaal zit behoorlijk vol en de verwachtingen zijn hoog gespannen. In het voorprogramma speelt Mirna’s Fling; dat staat voor de singer-songwriter Arjen Hoekstra; ondersteund door drums en gitaar. Een zeer veelzijdige zangstem; met bijzondere liedjes; gevoelig; raak maar ook ontspannen; leuk om naar te luisteren; met een bijzondere bijdrage op trompet. Een singer-songwriter die blijft boeien en van meerdere markten thuis is.

En dan betreedt op een zeer eenvoudige manier de 45 jarige Damian het podium; het lijkt net of het de roadmanager is die nog even de gitaar gaat stemmen; maar nee: Damian loopt het podium; pakt zijn instrument en verrast het publiek met een klassiek geschoolde, loepzuivere stem die hoog klinkt en daardoor binnenkomt als een scherp mes.

Prachtige liedjes, waarbij de woorden goed verstaanbaar zijn en wordt ondersteund door rustig gitaarspel. Het is “dichte-ogen” muziek; wegdromen en de werkweek is op zaterdagavond al heel ver weg. De stem en de liedjes brengen de gedachten naar het komende Paasfeest: de week die gaat komen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en uiteindelijk 1ste Paasdag: de dag van het Leven; na het donker komt het Licht; nadat er eerst geleden is, is er altijd een Nieuwe Dag: 1ste Paasdag.

Damian is voor mij een waardige vervanger voor de Mathäus Passion; in het volgende liedje wordt dit nog eens benadrukt: “Just the way it goes”:

This is my way, it’s my life
It’s my world I’m creating
Nothing can change who I am
Or the road that I’m taking
It’s funny but I know
That’s just the way it goes

Daarnaast is Damian een begenadigde verteller; weet zijn publiek prachtige anekdotes te vertellen over het gewone dagelijkse leven; zoals een onderwerp als Sokken. Hij heeft het publiek lief en vindt het publiek lief! Raakt totaal niet uit zijn doen als iemand even een biertje gaat halen: een rasartiest die kan schakelen tussen het brengen van prachtige liedjes; het vertellen van mooie verhalen en in contact blijft met het publiek.

Weer een bijzondere avond; voorafgaand aan een bijzondere week; en dat in Gigant en
dat in Apeldoorn: Apeldoorn Leeft en Beweegt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!