Dante-expositie in het spoor van de Giro d’Italia

Zondag 1 mei 2016

Door Ben Eggermont

Dat volgende week vrijdag de 99ste editie van de Giro d’Italia in Apeldoorn van start gaat zal weinigen zijn ontgaan, dit in tegenstelling tot de door Dante vereniging Deventer georganiseerde Dante expositie in Galerie H10a. Op vrijdag 29 april bezocht ik deze opening zoals aangekondigd op ApeldoornDirect.

Na de openingswoorden kregen de aanwezigen (weinigen uit Apeldoorn) de gelegenheid de kunstwerken nader te beschouwen en in gesprek te gaan met de aanwezige kunstenaars, daarnaast kon men genieten van Italiaanse lekkernijen en een goed glas wijn. Met de kunstenaars Patrick Mang-nus en Rien Renema uit Deventer kon ik spreken over hun totaal Dante project bestaande uit de etsen geïnspireerd op de Divina Commedia. Zij hebben daaraan gezamenlijk gewerkt door tijdens het proces om en om aan de ets te werken om ook gezamenlijk de afrukken aan een vervolgproces te onderwerpen. Per werk stond telkens één vers uit de commedia centraal. Uiteindelijk resulteerde dit in een verzameling van 400 etsen waar er hier 8 te zien zijn. Beiden kijken terug op een mooie periode van samenwerking die beiden heel veel heeft geleerd.

De werken van Marie José Robben geven met hun kleurexplosies een compleet andere interpretatie van de Divina, je kunt je er niet of nauwelijks aan onttrekken, ze dwingen tot kijken. Geheel anders zijn de werken  de Italiaanse kunstenaar Massimo Piunti, met ingetogen kleurgebruik en een geheel eigen beeldtaal laat hij de kijker iets zien van wat ik zijn kijk op de wereld zou willen noemen. Kijken was overigens de enige manier van communicatie door ons beider gebrek aan een gezamenlijk spreektaal, hij uitsluitend Italiaans een taal die ik absoluut niet machtig ben.

Zonder de andere exposanten te kort te doen laat ik verdere beschouwingen achterwege en raad ik U aan deze expositie te gaan bezoeken. Dit kan nog tot en met 22 mei, van wo. t/m zo van 13:00-17:00 uur aan de Vosselmanstraat 300.

Naast de Dante werken kunt u uiteraard ook nog genieten van de nog lopende expositie.

P.S. Zet vooral 12 mei in uw agenda voor de lezing van de voorzitter van de Dante Vereniging Deventer, drs. Emilia Velders-Boni over de Divina Commedia en de geëxposeerde werken.

1_GO471582_GO471143_GO471094_GO471355_GO47090

6_GO47152

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!