De Muur van Nicolette Klerk

Woensdag 14 januari 2015

Door Ben Eggermont

Peter Vroon e.a.

Op zondagmiddag 11 januari 2015 werd rond 15:00 uur het muurproject van Nicolette Klerk onthuld en gepresenteerd. Dit gebeurde in het kader van het langlopende kunstproject De Muur van Podium & Filmtheater Gigant.

Met dit initiatief levert Gigant een verrassende bijdrage aan de beeldende kunst in Apeldoorn. Iedere twee maanden  wordt een kunstenaar benaderd om de achtermuur van het Gigant Café te verrijken met een uniek, zij het tijdelijk kunstwerk. De kunstenaar geniet daarbij volledige vrijheid op welke manier hij of zij daaraan invulling wil geven.

De volgende kunstenaars gingen daarbij Nicolette Klerk voor, Guido Nieuwendijk beet in februari 2014 het spits af, hij gaf het stokje over aan Jasper van der Graaf, waarna het Deventer collectief ‘Bruisende Blikken’  een verrassende muurschildering realiseerde, in september vulde Eloi Koster de wand met een betoverend lijnenspel en in oktober maakte Bas Fontein een, zoals van hem te verwachten is, een wand waarbij tekst en vorm de basis vormde.

En nu in januari 2015 is het de beurt aan Nicolette Klerk om de muur voor de duur van twee maanden van een nieuw aanzicht te voorzien. Voorafgaand aan de onthulling speelde de Apeldoornse cellist Jan Roelofsen gedeelten uit de cello suites van Bach, waarbij Nicolette aangaf dat de cello een van haar favoriete instrumenten is. Na een korte introductie door Sandra Peters, de coördinator van het Muur project, werd de daadwerkelijke onthulling gedaan door Nicolette’s zoontje en Guido de Vries (directeur Gigant) door het lint door te knippen waarna een toast werd uitgebracht op Nicolette en het pas begonnen nieuwe jaar.

Ik mocht kort spreken met Nicolette over het werk wat zij heeft gemaakt. Als basis voor dit werk heeft ze gebruik gemaakt van foto’s die ze in Portugal heeft genomen van in dit geval een waterzuiveringsinstallatie. Nicolette heeft in mijn ogen een behoorlijk eigenzinnige manier van fotograferen, waarbij haar ongebruikelijke onderwerpkeuze opvalt, die altijd de vraag oproept: ‘Waarom fotografeer je dit nu?’. Vervreemdend en desolaat zijn voor mij vaak de termen waarmee ik haar foto’s zou typeren. Uit deze foto’s heeft zij beeldelementen gekozen en opnieuw vormgegeven om daarmee de muurschildering te maken. Op basis van een grove schets is ze aan het werk gegaan om op een speelse wijze de muurschildering aan te brengen. Ik vind het resultaat spannend en uitdagend om te bekijken.

Na een maand zal Nicolette nog een transformatie uitvoeren waarbij naar ik veronderstel feitelijk een nieuwe muurschildering zal ontstaan, deze zal dan vanaf 9 februari In Gigant te zien zijn, een reden om nog een keer terug te komen om onder het genot van een kop koffie of ander drankje de muur opnieuw te bekijken.

 

Te zien tot 13 maart gedurende openingstijden achterin Café Gigant voor je de trap af gaat naar de filmzalen. Wil je meer weten over de muur kijk dan op de Facebook pagina van De muur onder http://www.facebook.com/demuurapeldoorn .

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Maandag 5 januari 2015

Door Redactie

© Gigant

Op zondag 11 januari presenteert Gigant vanaf 15:00 De Muur van Nicolette Klerk. De Muur nodigt kunst- en cultuurliefhebbers uit om tijdens de onthulling te komen genieten van kunst, onder het genot van een borrel en lekkere hapjes. Aansluitend is er de gelegenheid om in het Gigant Café te luisteren naar het optreden van Rob Klerkx & The Secret.

De Muur
Het kunstconcept De Muur is onderdeel van Podium & Filmtheater Gigant, waarmee Gigant een platform biedt aan beeldende kunst. Dit culturele initiatief presenteert elke twee maanden een
nieuw kunstwerk en geeft de kunstenaars daarbij volledige vrijheid om een kenmerkend en monumentaal werk te maken in het Gigant Café. De nadruk hierbij ligt op de hoge kwaliteit van de
werken en de kunstenaars.

De Muur van Nicolette Klerk
Het werk van Nicolette Klerk ontstaat vanuit abstractie. Veelal is het beeld daardoor snoeihard, soms echter subtiel, zacht. Deze balans is kenmerkend. “Vereenvoudiging van het onderwerp leidt tot nieuw inzicht in vorm, ruimtebeleving en beweging.”, aldus Nicolette.

Haar beeldtaal is vervreemdend en laat een kunstmatige traagheid zien; slow motion. Ze regisseert en balanceert heel afgewogen. De uitvoering heeft het liefst een ruw randje, ongepolijst. Een juiste spanning in haar werk ontstaat juist wanneer er een verstilling, een leegte merkbaar is. Haar landschap kan zich dan manifesteren tot plattegrond of grondvlak.  Er ontstaat een ‘momentum-retrospective’, een powerfield ontdaan van functie en tijd.

Nicolette werkt met diverse media. De basis (en vaak ook het eindresultaat) is fotografie. Vaak presenteert ze haar werk als installatie.

 

Vorige editie
Apeldoorn Direct was aanwezig bij de vorige editie van de onthulling van de muur. Die was gemaakt door Bas Fontein. Benieuwd hoe dat was? Bekijk dan de blog en het interview met Bas Fontein.

 

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?