De Muur van Nicolette Klerk

Woensdag 14 januari 2015

Door Ben Eggermont

Peter Vroon e.a.

Op zondagmiddag 11 januari 2015 werd rond 15:00 uur het muurproject van Nicolette Klerk onthuld en gepresenteerd. Dit gebeurde in het kader van het langlopende kunstproject De Muur van Podium & Filmtheater Gigant.

Met dit initiatief levert Gigant een verrassende bijdrage aan de beeldende kunst in Apeldoorn. Iedere twee maanden  wordt een kunstenaar benaderd om de achtermuur van het Gigant Café te verrijken met een uniek, zij het tijdelijk kunstwerk. De kunstenaar geniet daarbij volledige vrijheid op welke manier hij of zij daaraan invulling wil geven.

De volgende kunstenaars gingen daarbij Nicolette Klerk voor, Guido Nieuwendijk beet in februari 2014 het spits af, hij gaf het stokje over aan Jasper van der Graaf, waarna het Deventer collectief ‘Bruisende Blikken’  een verrassende muurschildering realiseerde, in september vulde Eloi Koster de wand met een betoverend lijnenspel en in oktober maakte Bas Fontein een, zoals van hem te verwachten is, een wand waarbij tekst en vorm de basis vormde.

En nu in januari 2015 is het de beurt aan Nicolette Klerk om de muur voor de duur van twee maanden van een nieuw aanzicht te voorzien. Voorafgaand aan de onthulling speelde de Apeldoornse cellist Jan Roelofsen gedeelten uit de cello suites van Bach, waarbij Nicolette aangaf dat de cello een van haar favoriete instrumenten is. Na een korte introductie door Sandra Peters, de coördinator van het Muur project, werd de daadwerkelijke onthulling gedaan door Nicolette’s zoontje en Guido de Vries (directeur Gigant) door het lint door te knippen waarna een toast werd uitgebracht op Nicolette en het pas begonnen nieuwe jaar.

Ik mocht kort spreken met Nicolette over het werk wat zij heeft gemaakt. Als basis voor dit werk heeft ze gebruik gemaakt van foto’s die ze in Portugal heeft genomen van in dit geval een waterzuiveringsinstallatie. Nicolette heeft in mijn ogen een behoorlijk eigenzinnige manier van fotograferen, waarbij haar ongebruikelijke onderwerpkeuze opvalt, die altijd de vraag oproept: ‘Waarom fotografeer je dit nu?’. Vervreemdend en desolaat zijn voor mij vaak de termen waarmee ik haar foto’s zou typeren. Uit deze foto’s heeft zij beeldelementen gekozen en opnieuw vormgegeven om daarmee de muurschildering te maken. Op basis van een grove schets is ze aan het werk gegaan om op een speelse wijze de muurschildering aan te brengen. Ik vind het resultaat spannend en uitdagend om te bekijken.

Na een maand zal Nicolette nog een transformatie uitvoeren waarbij naar ik veronderstel feitelijk een nieuwe muurschildering zal ontstaan, deze zal dan vanaf 9 februari In Gigant te zien zijn, een reden om nog een keer terug te komen om onder het genot van een kop koffie of ander drankje de muur opnieuw te bekijken.

 

Te zien tot 13 maart gedurende openingstijden achterin Café Gigant voor je de trap af gaat naar de filmzalen. Wil je meer weten over de muur kijk dan op de Facebook pagina van De muur onder http://www.facebook.com/demuurapeldoorn .

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Vrijdag 20 september 2019

Door Amrutha Mol

De buurtbewoners rondom het voormalige stadskantoor Westpoint voelen zich niet betrokken bij het proces rondom Westpoint. ,,We hebben het gevoel dat we alleen maar geïnformeerd worden, terwijl we graag betrokken willen worden bij de invulling van Westpoint”, vertelde Melinda Verhagen, woordvoerster van het buurtcomité Westpoint en achterban gisteravond (donderdag 19 september) tijdens ‘In Gesprek met de Raad’ in het stadhuis.

Het gebouw staat al ruim 10 jaar leeg. Er zijn verschillende meningen over wat ermee moet gebeuren. Melinda vertelde dat ze aanwezig was om te vertellen over de meningen en gevoelens die werkelijk leven in de buurt rondom Westpoint. In september 2018 werden de buurtbewoners geïnformeerd met de mededeling dat firma BUN in het Westpoint gaat investeren en het wil invullen. Firma BUN en de gemeente waren toen al van plan om de buurtbewoners te betrekken in een klein comité.

Echter voelden de buurtbewoners zich niet gehoord toen ze hun inbreng aan firma BUN en de Apeldoornse gemeente lieten zien. ,,Het leek ons een goed idee om parkeerplaatsen dichtbij het gebouw te plaatsen zodat er ruimte ontstaat voor een parkachtige omgeving”, meldt Melinda Verhagen. Firma BUN was het hier niet mee eens om economische redenen. Er lag nog een optie open: zorgappartementen plaatsen in Westpoint. Dit was voor de buurtbewoners een idee waar ze zich in konden vinden. In april 2019 kregen buurtbewoners te horen dat ook dit plan van niet door ging. ,,We werden, toen al, alleen maar geïnformeerd en hadden weinig inspraak. Dat vinden we jammer en daarom hebben we gevraagd om duidelijkheid. Deze hebben we nog steeds niet.”

Buurtbewoners willen duidelijkheid

Ben Bloem van de ChristenUnie vindt het een lastige kwestie en vertelt: ,,Als het klopt dat buurtbewoners het gevoel hebben dat ze niet eens in gesprek kunnen met firma BUN dan vind ik dat niet zo netjes. Als projectontwikkelaar moet je natuurlijk wel met de buurtbewoners in gesprek gaan” vindt hij. ,,Als deze 2 partijen echt zo’n slechte verhouding hebben met elkaar dan vind ik dat wel jammer. Het buurtcomité en firma BUN zouden er samen uit moeten komen. We kunnen in ieder geval aanhoren hoe de communicatie tussen de partijen gegaan is.” De gemeente kan niet zoveel meer veranderen aan de plannen van firma BUN, omdat deze al in een vergevorderd stadium zitten. Wel kunnen ze kijken naar verkeersdruk en parkeerdruk, daar gaat de gemeente wel over, werd uitgelegd tijdens ‘In Gesprek met de raad’.

De gemeente gaat onderzoeken of er daadwerkelijk verkeersdruk en parkeerproblemen zijn en hoe ze die problemen op kunnen lossen. De gemeente gaat nog beslissingen maken over wat er gaat gebeuren rondom het Westpoint project. ,,We moeten wel letten op de haalbaarheid maar bij het maken van verdere beslissingen nemen we zeker de buurtbewoners en hun mening mee”, belooft Bloem.

Het buurtcomité kan zich niet vinden in de woorden van Ben Bloem. ,,Hij stelt dat de gemeente niet zo veel meer kan veranderen aan de plannen van de firma BUN. Dat is onjuist, want de gemeenteraad moet op dit moment nog instemmen met wijziging van het bestemmingsplan, op dit moment is er namelijk helemaal nog geen bestemming voor wonen op het pand. In onze optiek kan de gemeenteraad juist wel nog iets veranderen, namelijk níet instemmen met de aangevraagde wijziging van het bestemmingsplan. Het feit dat de heer Bloem dit bewust niet noemt als mogelijkheid is niet erg eerlijk. Blijkbaar wordt de termen kunnen en willen hier bewust door elkaar gehaald.”

Verder vinden ze dat hij de indruk wekt dat men de zorgen van de omwonenden zou kunnen wegnemen met onderzoek naar verkeersdruk en parkeerproblemen. ,,Wie de onderbouwingsbrief voor de gisteren aangeboden petitie goed leest, zal hierin lezen dat zo’n 300 direct omwonenden het eenvoudigweg niet eens zijn met een invulling van circa 100 appartementen in het pand. Ook niet als er door de gemeente zelf een onderzoek naar verkeer en parkeren wordt gedaan. Het idee om 100 woningen in dit gebouw te stoppen is bedacht door de gemeente zelf in samenwerking met BUN. Hierbij is initieel dus al voorbij gegaan aan de vraag wat omwonenden graag zouden willen in hun buurt. Nu wordt de indruk gewekt door Ben Bloem dat wij bij BUN moeten zijn, terwijl de gemeente toch gekozen wordt door diezelfde burgers die dit plan niet willen…?”

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?