[VIDEO] De opening geopend – interactief lichtkunstwerk siert nieuwe gevel Gigant

Donderdag 9 mei 2019

Door Stéphanie Berris

Dat het zou samenvallen met een belangrijke avond voor voetballiefhebbers, had de organisatie van tevoren natuurlijk niet kunnen inschatten, en een flinke bak regen maakte een bezoek aan de binnenstad misschien ook niet direct aanlokkelijk. Desondanks was het café van Gigant gisteravond, woensdag 8 mei, goed gevuld met belangstellenden voor de onthulling van het nieuwe vooraanzicht van het gebouw, met daarop een lichtkunstwerk van de Tsjechische kunstenaar Jakub Valtar.

Omdat het een kunstwerk van licht betreft, stond de onthulling gepland na zonsondergang. Gigant-directeur Dirk de Bruin opende als eerste spreker de avond met hulde voor alle medewerkers, die de afgelopen jaren samen voor zoveel groei en succes hebben gezorgd. ,,Was een aantal jaren geleden 55.000 bezoekers nog het nog moeilijk haalbaar streven; tegenwoordig is Gigant al goed voor bijna 85.000 bezoekers.”

Kunst en cultuur

Programma Onderwijs & Educatie Natasja Kraft liet haar toehoorders even stilstaan bij wat eenieder van hen ooit raakte op het gebied van kunst of cultuur. ,,Het raken en prikkelen van mensen met kunst en cultuur, om zich ermee bezig te houden of juist tegen af te zetten”, zo verwoordt zij de missie van de organisatie, en de met onderwijs en overheid gedeelde plicht om extra stappen te zetten om kunst en cultuur bereikbaar te maken voor iederéén. De grote verscheidenheid aan gasten doet vermoeden dat Gigant goed op weg is.

Bij de sprekers heerst een jubelstemming over de behaalde resultaten, en een gedeelde ambitie voor verdere groei. Naast film, cursusaanbod, theater en muziek wordt ook het Gigant Café steeds meer een programma op zich. Een nieuw assortiment, zelf je eigen borrelplank samenstellen, het is inmiddels heel wat meer dan de obligate gelegenheid tot een drankje bij theater- of filmbezoek.

Eerste keer

De jonge Amersfoortse singer-songwriter Joshua Meijer en een jazzy combo met de Apeldoornse zangeres Ingrid Wierts zorgen voor de muzikale omlijsting. Het wachten tot de officiële onthulling heeft extra lading gekregen dankzij de mededeling van directeur Dirk de Bruin, dat het kunstwerk nog niet daadwerkelijk is getest. In gesprek met programmaleider Roeland Robert blijkt dit geen grapje te zijn om de spanning op te voeren: het lichtkunstwerk wordt echt voor het eerst geactiveerd. De veelkleurige lichtconstructie is namelijk interactief: het reageert via sensoren in het hele gebouw op de activiteit binnenin het Gigant gebouw en vertaalt dat in licht en kleur naar de gevel. Er is bewust gekozen voor een kunstwerk dat de gehele voorgevel beslaat van de gebouwen die vroeger apart als Gigant en Markant bekend stonden, maar inmiddels zijn samengegaan en de muren letterlijk en figuurlijk hebben geslecht. Het nieuwe vooraanzicht en het lichtkunstwerk symboliseren de nieuwe eenheid.

Nadat verantwoordelijk programmaleider Vrije Tijd Roeland Robert en Mario van Lee namens het initiatiefnemend Frank van der Wal Fonds hebben verteld hoe het kunstwerk tot stand is gekomen, en Apeldoorns stadsdichter Aad van der Waal zijn gedicht over het werk heeft voorgedragen, krijgt de kunstenaar zelf dan nog het woord. Jakub Valtar licht de titel “Echo Reef” toe: omdat de gevel de activiteit binnen aanvoelt en naar buiten vertaalt (echo) en de kleine onderdeeltjes vormen samen een geheel beeld, te vergelijken met een koraalrif (reef).

Vol verwachting

Als de schemering eindelijk is ingevallen mogen alle gasten vol verwachting naar de overkant van de straat om te zien wat er gebeurt als de kunstenaar, met een laptop, zijn werk voor het eerst ‘aan’ zet. De reacties zijn enthousiast. De veelkleurige buizen veranderen doorlopend en weerspiegelen de dynamiek van Gigant in al haar facetten. De nieuwe opening van Gigant is af: de opening geopend.
Het grote grijze bovendeel van de pui mag dan nog altijd geen schoonheidsprijs verdienen, met het lichtfeestje van Valtar eronder zal er geen bezoeker of voorbijganger meer zijn die daar nog naar kijkt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!