Dilana Smith in Gigant: geweldig!

Maandag 24 november 2014

Door Pedro Waldenaar

Rob Ulrich

Dilana Smith? ‘Nooit van haar gehoord’, was de reactie van mijn collega voor het concert. Ik sprak hem halverwege het concert opnieuw en zijn eerste woorden waren: ‘Wat een geweldig concert; wat een power heeft deze vrouw’.

Het is vrijdagavond, begin van het weekend: op naar Gigant; op naar Dilana Smith. Geboren in Zuid-Afrika in 1972. In 1996 verhuist Dilana naar Nederland, naar Emmen en vormt met een groep muzikanten de groep Caz. Momenteel woont zij in Amerika en toert over de hele wereld met haar band.

Het concert begint mooi op tijd. De zangeres lijkt wat gehaast over te komen in het begin. Maar na een nummer of drie komt ze goed op gang. Het is een genot om naar te luisteren en ook vooral om naar te kijken. Als een lenige kat beweegt zij zich over het podium en met de daverende muziek van de band zet zij een geweldige show neer. We maken kennis met een echte Rock Chick met een mooie donkere stem, die bij tijd en wijle op Melissa Etheridge lijkt.

Zij kan niet alleen zingen, maar ook het publiek bespelen. Een entertainer van klasse, heeft humor en zelfspot, speels, brutaal, verleidelijk. Een zangeres die dicht bij het publiek staat en zingt om het publiek en zichzelf te vermaken. Ruig en robuust komt zij over, als het ware een stoere vrachtwagenchauffeur, die gek is van super gehaktballen. Noem het vrachtwagenmuziek; het geluid van de autoradio hard aan, de weg voor je en racen naar de oneindigheid. Geen gezeur aan je hoofd,  alleen deze muziek. Heerlijk!

Maar er is ook een andere Dilana. In haar ballads voel je de breekbaarheid, haar kwetsbaarheid, haar gevoel voor emotie. Voel je dat zij met haar muziek en haar zang in balans is: in evenwicht. Zo’n song is “Ice”. Alleen haar stem met haar gitaar: verstild, bijna gebroken. Alles klopt hierbij.

En dat is het fijne aan dit concert: stoer, ruig, heerlijk oorverdovend en waarbij het leven de zaal in spat. Ondersteund door een goede begeleidingsband, die goed begrijpt wat Dilana wil en kan. Maar ook de ingetogener songs, zoals “Beautiful Monster” en “Dead Flower”; mooi gezongen, de stem komt hier goed tot uiting. De tekst is goed verstaanbaar.

En in haar toegiften “Hallelujah” en “Whole Lotta Love” van Led Zeppelin is zij groots, meeslepend, een luidruchtig afscheid van een mooie avond, ogen en oren tekortkomend. Het weekend kan beginnen!

Setlist:

Holiday; My Drug; Hate U; Somebody Else; Zombie; Dead Flower; DLS; VLS; Beautiful Monster; Falling Apart; Hangover; Woman I Am; Loud Silence; Supersoul; Solid Gold; Ice; Halleluyah en Whole Lotta Love

 

Beelden zijn gemaakt door: Ramona Sahetapy

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?