Documentaire over de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch: ‘Veilig in het Bosch’

Donderdag 18 december 2014

Door CODA

©  Wikkimedia Commons

Aanvankelijk leek het erop dat de nazi’s de Joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch ongemoeid zouden laten. Niets bleek minder waar. In januari 1943 werden 1200 patiënten en 50 personeelsleden op transport gesteld naar Auschwitz. Een deel van het Joodse personeel wist te ontkomen door tijdig te vluchten en onder te duiken. Hoe kijken zij terug op de ingrijpende keuze die zij toen maakten? Wat betekende deze gebeurtenis eigenlijk voor Apeldoorn? Hoe kijken omstanders en betrokkenen nu tegen de gebeurtenis aan?

In deze documentaire, gemaakt in opdracht van CODA, komen mensen aan het woord die de laatste dagen van het Apeldoornsche Bosch hebben meegemaakt. In Israel zijn 2 verpleegkundigen geïnterviewd over hun keuze het Bosch te verlaten voor de ontruiming. De keuze hiervoor was niet eenvoudig. In Apeldoorn zijn omstanders van toen gevraagd te vertellen over hun beleving van de ontruimingsnacht. Duidelijk wordt dat de ontruiming grote impact heeft.

Deze documentaire is uniek in het feit dat overlevenden en omstanders waarschijnlijk voor het laatst publiekelijk aan het woord komen over de ontruiming.

De uitzending vindt plaats bij Omroep Gelderland op 23 december om 18.20 uur en wordt daarna ieder uur herhaald.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!