Help de bevolking van Oekraïne

Dr.Pol en theaterreuzen moeten plooien van Orpheus gladstrijken

Donderdag 25 mei 2017

Door David Levie

Meta Neeleman kijkt er reikhalzend naar uit. Komende zaterdag (27 mei) begint voor de directeur van Orpheus en haar medewerkers de voorverkoop het nieuwe theaterseizoen. Donateurs die jaarlijks als eersten hun kaarten mogen bestellen hebben inmiddels de toon gezet. De belangstelling is veelbelovend met als uitschieter dr. Pol, de in Drenthe geboren dierenarts. Een Nederlander die de wereld via National Geographic veroverde en op zaterdag 7 oktober een college geeft in de Hanoszaal (Grote Zaal) die nog voor de grote voorverkoop aanvangt al voor meer dan dertig procent is bezet.

Nu kan Orpheus best een zetje in de rug gebruiken. Na een flitsende seizoenstart in 2016 bleef de teller in de winter en in het voorjaar steken. De grootste dreun was de Notenkraker on Ice in januari van dit jaar. Niet iedere Notenkraker is kaskraker. Te veel stoelen voor deze dure productie bleven in Apeldoorn leeg. ,,En dat heeft ons best veel geld gekost’’, geeft Meta Neeleman toe. Ook de nieuwe musical de Marathon ontketende allesbehalve een stormloop op de kassa net als de Chorus Line (er werd zelfs een voorstelling geschrapt) en Hair.

Nu komt het met die Marathon wel weer goed. Orpheus schoof een paar voorstellingen door naar komend najaar. Een goede pers en de nodige naamsbekendheid geven Neeleman – ,,het was een lastige tweede seizoenshelft’’ – weer moed. ,,We moeten onze nek blijven uitsteken en soms ook wat durven, ook al is ons publiek wat behoudend. Dat zijn we als groot theater aan onze stand verplicht. Zo participeren we met de musical The Fiddler on the roof, of te wel Anatevka, in een productie waaraan acht grote theaters in het land deelnemen.’’

Voor alle duidelijkheid: het theaterjaar ’16-’17 was allesbehalve een rampjaar. ,, Na de jaarwisseling kwam het allemaal wat knarsend op gang. We hebben over de hele linie, ook op de congresmarkt iets terrein moeten prijsgeven’’, zegt Neeleman, ,,maar dat was ook ingecalculeerd. Deze keer hadden we geen Tweeling of Warhorse.’’

Vandaar dat aanstaande zaterdag de vlag uit kan tussen 8.30en 13 uur. Met voor de vroegste honderd vogels een gratis ontbijt in de foyer. Er zijn verder gratis optredens van onder anderen Tim Akkerman en Stanley Burleson. De kassa (300 voorstellingen) voor de voorverkoop gaat om 10 uur open. Voor de eerste kopers zijn er goody bags. Meer informatie is te vinden op www.orpheus.nl en facebook Orpheus schittert 1718.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?