Dutch Classical Talent: Nuala McKenna

Vrijdag 25 januari 2019

Door Ben Eggermont

De Finalisten Tour van de Dutch Classical Talent Award 2018/2019 streek gisteravond (donderdag 24 januari) neer in de goedbezette Altioszaal van Theater Orpheus met een concert van de Duits-Ierse celliste Nuala McKenna. Zij nam het publiek mee op een muzikale reis door meer dan 400 jaar muziekgeschiedenis.

Met het werk Recercades del Trattado de Glosas van de middeleeuwse, Spaanse componist Diego Ortiz tot To the Lighthouse van de jonge Nederlandse componist Max Knigge uit 2018. Bach was vertegenwoordigd met de Suite voor cello nr. 6. Van de Roemeense componist György Ligeti speelde ze 2 delen uit zijn cello sonate, met virtuoos gespeelde glissando-pizzicati. Van de Britse componist Benjamin Britten had ze de Suite voor cello uit 1964 op haar programma gezet, waarvan ze vier delen ten gehore bracht. Een waar klankmozaïek. Zelf verwoordt ze het als: ,,Elk stuk is uniek, maar allemaal samen krijgen ze een nieuw leven. Ik daag iedereen uit de vertrouwde manier van naar een concert luisteren achter zich te laten, en open te staan voor een nieuwe ervaring.”

Ze speelde zonder bladmuziek en zonder enige onderbreking het concert. Het waarom legt ze zelf als volgt uit: ,,Ik voel me meer op mijn gemak zonder bladmuziek voor mijn neus, want daardoor kan ik me veel beter concentreren op mijn spel. En ik vermijd dat vreselijk moment, waarop je de bladzijde moet omslaan. Juist een concert als dit, met één grote spanningsboog, kan alleen maar zonder bladmuziek.”

Een ademloos luisterende zaal, afgezien van een enkel kuchje, genoot zichtbaar van het spel van Nuala. Alle verschillende emoties weet ze trefzeker te spelen. Ogenschijnlijk moeiteloos weet ze 400 jaar muziek tot een eenheid te smeden.  Van uiterste melancholie tot lichtvoetig speels, altijd trefzeker, een streling voor het oor.

Het publiek beloonde haar met een zeer hartelijk applaus, voor een enkeling was 3 kwartier ook goed genoeg geweest, maar dit terzijde.

Nuala McKenna cello, 24 januari, Altioszaal Theater Orpheus met werken van o.m. J.S. Bach, G. Ligeti, D. Ortiz, B. Britten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!