Help de bevolking van Oekraïne

Een film kijken in een zaal zonder muren

Zaterdag 4 augustus 2018

Door Redactie

Demain Tout Commence; de film waarin morgen alles begint. Behalve deze voorstelling, die begint echt straks namelijk. Het is vrijdagavond 3 augustus, tijd voor een Buitenfilm bij Gigant. Er is volle bak beloofd, dus op tijd zijn lijkt een strak plan voor een fijn plekje. Hè jammer! Toch te laat voor die ultieme chillbanken waar de klippan van thuis schril tegen afsteekt.

Er staan 3 van die banken, verspreid tussen een kleurige verzameling van verschillende stoelen en andere bankjes. De mensen die ze wel hebben bemachtigd zien eruit als de professionele ‘chillers’ van de avond. Dan maar een ‘stapelstoeltje’ in de hoop dat deze tot het einde toe comfortabel blijft.

We kijken naar wat lijkt op de onderkant van een omgevallen springkussen, die decor blijkt te zijn voor de projectie van de film. Het is een zogenaamd ‘Airscreen’; een opblaasbaar filmscherm. De schemering zet door naar het vallen van de avond en vormt natuurlijke dimmer van het zaallicht. In deze zaal zonder muren, waar de Apeldoornse geluiden van de stad je af en toe bewust maken van het feit dat je midden in het centrum en in de buitenlucht een film aan het kijken bent. Een ervaring apart. De knusse inrichting van het plein, een gezellige bar en een dynamische omgeving die niet afleid van de film zelf. Die start met een lach en eindigt met een traan en boeit van begin tot eind. Dat maakt de, lichtelijk, houten billen meer dan goed.

In augustus vertoont Gigant nog 3 voorstellingen op het Van Reekumplein; het cultuurplein tussen Coda en Gigant.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film Gigant Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?