Een Oktoberfest op z’n Veluws

Zondag 9 oktober 2016

Door Gerard Oltmans

In de Zwitsalfabriek was zaterdag 8 oktober het Veluws Bierfest. Maar wat maakt dit fest nu zo anders dan de Duitse feesten? Allereerst denk ik door de duidelijke programmering; van 17.00 tot 22.00 uur. Niks geen zuipfeest en maar gewoon door blijven gaan met vol laten lopen, maar gewoon gezellig.

Biertjes per halve liter, misschien een paar teveel, maar niets onoverkomelijks. Je hoefde niet te dringen om aan bier te komen, dankzij de gratis bierpullen met handvat kon je er zo 8 meenemen. Heerlijke gehaktballen, balletjes en bratwurst om de alcohol wat te dempen en er was muziek. Er was een DJ (Jaronino), de Sauerkraut Brothers (Tom van Zevenbergen met zijn maatje Harry Vesseur) en daar zong Pascalle de Vries mee, een optreden waarbij het mij opviel dat de mooiste kuiten bedekt waren. Op het einde van de avond kwam er een echte bier-fest-muziek-artiest uit Limburg met trekorgel en al. Nog even Pascalle, ze zong prachtig en iedereen wilde met haar op de foto. Eerlijk is eerlijk, dat ging haar prima af. Zoveel selfies en helfies worden nu gekoesterd in de smart-phone. Helfie? Dat is een selfie waarbij je onmachtig bent om zelf af te drukken en dus hulp nodig hebt.

Was het gezellig? Ja, aan de gezichten en de sfeer te merken was het een geslaagd fest. De sfeer was een beetje baldadig/uitgelaten, lekker uit je dak gaan met zingen, op de tafels staan, laten zien dat je meedeed en bier dronk. Verkleed en wel in een veilige omgeving. Hossen en dansen op een duidelijk (hos)ritme of een onvervalste schlager melodie en meezingen. Iets te uitbundig en de beveiliging bracht je weer gemutlich naar je vrienden. Lekker alle energie er uit en ook nog op de fiets naar huis.

Met vrienden naar zo’n feest, dat staat garant voor een partijtje dollen op de tafel en banken, want hier mag het. Elkaar een beetje opjutten en uitdagen, iedereen stond open voor de ander en voelde zich vrij. Dus de fotograaf heeft een aantal foto’s gedelete, per slot van rekening moet het een feestje blijven.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?