Eltjo Herder speelt voorstelling ‘Hé, Mister Parkinson’

Maandag 14 maart 2022

Door Ben Eggermont

Met ervaringsdeskundige, initiatiefnemer en producent Edward Augusteijn ontwikkelde Eltjo Herder de voorstelling ‘Hé, Mister Parkinson’. Deze productie vraagt op geheel eigen wijze aandacht voor de ingrijpende en verwoestende ziekte van Parkinson, de snelst groeiende hersenaandoening van onze tijd. De regie is in de vertrouwde handen van theatermaker Aad van der Waal. Na vele malen uitstel in verband met corona, gaat het echt gebeuren: op 19 maart om 20.00 uur is de première in Podium Gigant. Kortgeleden sprak ik met Edward en Eltjo.

Hoe is één en ander begonnen?

Edward trapt af met de woorden: “Op het moment dat je de diagnose krijgt, gebeurt er van alles met je. Totdat er op een gegeven moment een bepaalde rust over je komt. Dan ga je eens kijken naar een toneelspel waarin je Eltjo, een goede vriend ziet spelen. Hij speelde de prachtige monoloog ‘De moordenaar’, fantastisch hoe hij die rol neerzette. Ik dacht hij kan waarschijnlijk ook wel iets met de ideeën die in mijn hoofd zitten. Iets over Parkinson ten tonele brengen. Zo’n driekwart jaar geleden in maart 2021 zaten we weer om de tafel dat resulteerde in een mooi diepgaand gesprek.” Dit gesprek gaf Eltjo voldoende houvast om door te gaan en te komen tot de basis van een voorstelling over Parkinson en alles wat daarmee samenhangt.

 

Mijn ervaringen die ik na mijn diagnose allemaal heb opgedaan, wil ik graag delen met lotgenoten.

– Edward

 

“Ja, zo is het eigenlijk begonnen. We kennen elkaar nu zo’n 10-15 jaar. Met name door het laatste jaar toen we met het avontuur ‘Hé, Mister Parkinson’ begonnen, is onze vriendschap vele malen verdiept”, bevestigde Eltjo. En doordat beiden vele jaren in de zorg actief zijn geweest konden ze elkaar goed verstaan. Eltjo, met zijn zorg in de psychiatrie, en Edward, met zijn vele jaren in de ouderenzorg, konden elkaar moeiteloos vinden.

 

Je zou het een cultureel/educatieve voorstelling kunnen noemen.

– Eltjo

 

 

Wat was de intentie? Of met andere woorden, wat willen jullie bereiken?

“Wat mij voor ogen staat als we het over Parkinson hebben. De meeste mensen die zeggen het te kennen spreken altijd over de herkenbare uiterlijke verschijnselen zoals trillen, slecht lopen, een maskerachtig gelaat. Maar wat er in het hoofd en in het hart speelt of kan spelen is veel minder bekend. Mijn ervaringen, die ik na mijn diagnose allemaal heb opgedaan, wil ik graag delen met lotgenoten, hun directe omgeving en anderen. Zoals ik het heb beschreven op de flyer bij de voorstelling ‘Je verandert zeggen ze …’. Daarom wilde ik er echt wat mee. En wat je niet kent, kun je ook niet bespreekbaar maken. Ik wil het onderlinge gesprek op gang brengen“, zo luidt de toelichting van Edward.

Eltjo voegt daaraan toe: “Voor mij staat het theateraspect voorop. Het creatieve deel is mijn inbreng. Natuurlijk heb ik elementen gebruikt die Edward heeft aangedragen, maar het verhaal gaat niet over Edward. Het is een fictief persoon die ik bij wijze van spreken ‘geschapen’ heb en ik heb me opnieuw verdiept in de materie rondom Parkinson. Dat komt ook aan bod in de voorstelling. Je zou het een cultureel/educatieve voorstelling kunnen noemen. Ik heb bewust gekozen voor de vorm van een monoloog, dat geeft mij veel speelvrijheid.  Met behulp van voice-overs betrek ik de omgeving in het verhaal. Het schrijven ging best wel voorspoedig. De hoofdfiguur Lodewijk van Haaften speelt het stuk in het hier en nu, kijkt terug op het verleden, worstelt met het heden en is bang voor de toekomst.”

Welke hobbels hebben jullie op je pad gevonden?

“Corona is de grootste hobbel geweest, maar verder zijn we niet zoveel hobbels tegengekomen. De monoloog was vrij snel klaar. De repetities verliepen zeer voorspoedig. We werden wel verrast door de uitstekende feedback van een 14-jarige stagiaire die meeliep met Aad in de regie”, zegt Eltjo.

Wie willen jullie bereiken met deze voorstelling?

“Naast theaterpubliek denken we aan zorgprofessionals, mantelzorgers, patiëntenverenigingen en onderwijs. Er worden inmiddels al contacten gelegd. Daarbij kan er ook gespeeld worden voor een mix van verschillende doelgroepen om kruisbestuiving te bevorderen”, licht Eltjo toe. Daarnaast wijst Edward nog op het belang van fondswerving voor verdergaand onderzoek naar bestrijding van de ziekte en voorlichting

Wanneer is het voor jullie een succes?

“Voor mij is het, het moment. Als ik vanavond merk dat de boodschap overkomt en dat de mensen genieten van het spel, mensen geraakt zijn met een goed gesprek daarna dan is het voor mij gelukt. Zo wil ik eigenlijk alle voorstellingen meemaken”, zegt Eltjo.

Wie zijn er allemaal nog meer bij betrokken?

Edward memoreert: “Gedurende het hele traject hebben velen zich belangeloos ingezet. Van ontwerpen van teksten tot het maken van de website, te veel om op te noemen. “

Willen jullie nog iets kwijt wat ik niet heb gevraagd?

“Voor mensen die zich verder willen verdiepen in de problematiek rond Parkinson kan ik het boek ‘De Parkinsonpandemie’ van Bastiaan R. Bloem en Jorrit Hoff aan bevelen.”

De monoloog wordt 7 keer in zaal Walvis gespeeld. Tickets zijn te verkrijgen via de website www.hemisterparkinson.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!