Ervaar Apeldoorn als een museum

Donderdag 7 mei 2015

Door Ben Eggermont

© Medea Huisman

Afgelopen zaterdag 2 mei 2015 ben ik getuige geweest van de opening van het jongste museum in Apeldoorn. Het gaat daarbij om het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte, kortweg het Museum voor Kor. Het museum is de uitkomst van een initiatief van een groep jonge, ambitieuze zzp’ers in de creatieve sector om de kunst in de openbare ruimte breed toegankelijk te maken voor de inwoners van en bezoekers aan Apeldoorn.

Over het algemeen ga je achteloos voorbij aan alle kunstwerken die onze gemeente rijk is. Het gaat bij elkaar om zo’n 140 werken. Gebruikmakend van de middelen die ons vandaag ter beschikking staan, hebben zij een audiotour ontwikkeld waarmee bezoekers met hun smartphone het museum kunnen bezoeken. Op deze wijze zijn een aantal werken in het centrum van Apeldoorn voor het publiek ontsloten.

De opening van het Museum
Zaterdag was het moment van de lancering daar, het zonovergoten stationsplein was omgetoverd tot de toegangspoort tot het museum. De opening werd verricht door de wethouder van cultuur Detlev Cziesso die de verzamelde belangstellenden onder andere wees op het unieke karakter van het initiatief, naar zeggen is dit het allereerste museum voor kunst in de openbare ruimte, een wereldprimeur voor Apeldoorn. De Apeldoornse kunstenaar Jack Liemburg ontsloot daarna op symbolische wijze de toegang door de linten die de ingang nog versperden door te knippen.

Daarna kon het publiek op pad gaan met de audiotour op hun smartphone om op individuele wijze de tour te beleven. Voor de mensen die zonder smartphone waren gekomen was er een begeleide tour met Bast Fontein. Over de inhoud van de tour wil ik niet teveel zeggen. Het is het beste deze zelf te ervaren. Ik kan wel zeggen dat de tour mij dingen heeft geleerd die ik nog niet wist.

Nu deze eerste tour is gerealiseerd zullen de plannen verder gaan met nieuwe ontwikkelingen. De ambitie van de initiatiefnemers reikt ver. Dus houd hun website en de media in de gaten om op de hoogte te blijven van alles wat nog gaat komen. De beste manier om dit te doen is u aan te melden als vriend van het museum. Ik heb me aangemeld en kijk uit naar wat er komen gaat.

Kortom, een geweldig initiatief, een aanwinst voor Apeldoorn, waarmee de kunst in de openbare ruimte de aandacht krijgt die het verdient.

 

P.S. Nog even de initiatiefnemers op een rij Bas Fontein, Stephanie Tenda, Mark Kuiper, Medea Huisman, Brenda van Rosmalen – van der Graaf, Myrthe Wesseling en Arjan Bouwmeister

 

Ga jij de audiotour doen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!