Expositie Don Nederhand (In Memoriam)

Donderdag 23 mei 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Het is nu 4 jaar geleden dat Don Nederhand overleed. Don was technisch adviseur van Royal Talens en schilderde zelf ook. De luchten en zeeën, gezien vanuit het vliegtuig op weg naar landen over de hele wereld, inspireerden hem. Don maakte vele reizen voor Talens waarbij hij lezingen gaf aan kunstacademies, adviezen aan kunstenaars en deelnam aan kunstprojecten. Nu wordt zijn werk getoond in een expositie Don Nederhand (In Memoriam). Vanaf 26 mei is zijn werk te bewonderen in Salon 1813.

In de expositie wordt onder andere de serie maskers getoond. ‘Achter Het Masker’ is de titel van veel werk uit deze serie. Don zag het mooie en het unieke in de mens en in zijn maskers zie je bijna hoe hij doordringt tot de ziel. Een groot deel van de maskers zijn van Fina Ramos Palau met kleimasker op. Hij maakte ontelbaar veel foto’s van de fases van het drogingsproces van de klei. Fina zegt daarrover: ,,Ik vond mijzelf dan zo lelijk als het schilderij af was. Maar nu zie ik er al mijn kwetsbaarheden en andere bijzondere details in.”

Ook hangt er een serie portretten, bijvoorbeeld een van Prins Claus gemaakt in 2009. De koninklijke familie zou deze komen bewonderen op Koninginnedag in dat jaar. Dit ging helaas niet door als gevolg van de vreselijke ramp tijdens die viering. Verder zijn er portretten van muziekartiesten: Eddie Hinton, Karen Dalton en Joni Mitchell. Muziek was de tweede passie van Don. In de selectie van ouder werk van stillevens en naakten zie je de beginnende Don. Een heel andere stijl.

Don heeft veel meer werk gemaakt dan in de expositie is te zien, met verschillende technieken en stijlen. Het meeste werk is met olie- en acrylverf gemaakt, maar er is ook werk van aquarel, pastel, grafiet en kleurpotlood. De website www.donnederhand.com wordt nog bijgewerkt tot een compleet archief van zijn oeuvre.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!