Expositie in ACEC met plastic uit Spanje

Vrijdag 9 april 2021

Door Tim Uilen

Mar Sin Plástico, vertaald naar het Nederlands betekent het; ‘zee zonder plastic’. Dat is ook de boodschap achter de expositie met dezelfde naam. Morgen, zaterdag 10 april is de online opening van de expositie. De tentoongestelde kunstwerken zijn gemaakt met plastic vanuit Zuid-Spanje. Hier wordt veel groente en fruit geteeld, de kassen waar alles groeit zijn verantwoordelijk voor 7% van al de microplastics in de zee. Het werk van Robert Roelink, Hellen Abma, Heidi Kamps en Karin Hoogesteger is tot 9 mei in ACEC te zien.

Spanje

“Ik woonde een tijdje in Spanje, in het gebied waar die groentekassen staan”, vertelt Karin Hoogesteger. “De boeren daar zijn niet zo milieubewust als de boeren hier. Ze dumpen hun plastic vaak in de natuur.” Voor haar was dit de reden om met dit project te beginnen. De expositie moet mensen ook bewust maken over waar hun eten vandaan komt en dat ze misschien onbewust meedoen aan dit probleem. “Wij willen eigenlijk ook nog een expositie in Spanje doen”, zegt Karin. “Zo kunnen we, zowel in Nederland als Spanje, aandacht geven aan dit probleem.”

Plastic

“Al 20 jaar werk ik met plastic om aan te tonen wat een belachelijk materiaal het is”, legt Robert Roelink uit. “Het is heel goed om aan dit project mee te doen en een statement neer te zetten.” De materialen van de kunstwerken werden met zakken het atelier ingebracht. Zand, stof en andere viezigheid zat nog op het plastic uit Spanje. Door het verschil in aangeleverd materiaal is elk project voor Robert weer anders. “Ik moet kijken of mijn hechttechniek wel werkt met het materiaal”, zegt hij. “Het is aan het bezig van een project dus ook heel veel experimenteren.”

De opening van de tentoonstelling vindt zaterdag 10 april om 16.00 uur online plaats. Om de opening bij te wonen moet je een mail sturen met de kop ‘Opening Mar Sin Plástico’, hierna ontvang je een uitnodiging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!