Expositieopening ACEC: The Skulshow

Donderdag 12 december 2019

Door Amrutha Mol

In ACEC vindt aanstaande zaterdag, 14 december, een wel hele bijzondere expositieopening plaats: ‘The Skulshow’. Dit is een kunstexpositie waarin de deelnemende kunstenaars hun fascinatie met de dood en de kwetsbaarheid van het leven willen delen met bezoekers. In deze expositieopening zijn, voornamelijk, verbeeldingen van schedels en skeletten te zien. Vanaf 16.00 uur ben je welkom om vragen te stellen over de werken en te praten met de kunstenaars.

The Skulshow

Deze expositie staat in het teken van de dood en hoe deze onvermijdelijk is voor ons allemaal. Hoe dit gegeven ons kan motiveren om elke dag te genieten en het beste uit het leven te halen. Er wordt niet vaak over de dood gesproken in het dagelijks leven maar er is wel veel symboliek mee te bedenken, daar maken de kunstenaars graag gebruik van. De expositie is samengesteld door kunstenaar Patrick Mangnus: ,,Als curator programmeer ik ook de tentoonstellingen voor Kunstenlab in Deventer. Een aantal kunstenaars ken ik van eerdere tentoonstellingen, op sommige anderen ben ik gewezen door collega -kunstenaars en weer anderen stonden reeds heel lang op mijn lijst om mee te werken.”

De expositie heeft een niet alledaags onderwerp: de dood. Patrick legt graag zijn fascinatie voor dit onderwerp uit: ,,Mijn fascinatie voor dit onderwerp is meerledig; het heeft verbanden met vele subculturen waarin ik mij begeef. De metal, gothic en tattoo-cultuur. Maar zeer zeker ook het verband naar de oude Vanitas stillevens en de memento Mori gedachte. Mijn eigen werk is zeer divers en is veelal gerelateerd aan het gemis aan sociale cohesie of sociale misstanden. De dood maakt geen onderscheid. Dit is al fantastisch verbeeld in de dodendans gravures in de middeleeuwen, waarbij keizers, priesters gelijk gesteld worden aan arbeiders en boeren. Iedereen gaat een keer dood. Wellicht ook een angstige gedachte, maar ook een om poëtisch bij stil te staan en te verbeelden. Daarnaast is een schedel voor een kunstenaar een prachtig studie object in vorm, restvorm, rondingen, etcetera. Al deze verschillende lagen wil ik aan het publiek tonen om hun zelf aan het denken te zetten maar ook om de schoonheid er van in te zien. De ambivalentie van schoonheid, angst, verval en ook iets waarvoor wel zelf altijd weg kijken. Er zijn weinig mensen zelf bezig met hun eigen sterfelijkheid.”

Deze bijzondere expositie bevat kunstwerken van de volgende kunstenaars: Arno Coenen, Dirk Comello, Paul van Dongen, Marcel Goossen, Stefan Gross, Hans van der Ham, Pawel Jankowzki, Thomas Kynst, Anke Land, Patrick Mangnus, Heleen Simons, Pim Trooster en Erik Vinkenoog.

Na afloop van expositieopening The Skulshow, om 18.00 uur, kun je Afghaanse curry eten samen met andere geïnteresseerden. De reserveringskosten bedragen hiervoor 12,50 euro, mail je reservering naar gerrit@acecgebouw.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

ACEC Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!