Apeldoorn 1900: reis mee en ontdek tijdens Familiedag Erfgoed

Woensdag 10 oktober 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,Het programma van Apeldoorn 1900 is boordevol met interessante en leuke activiteiten. En speciaal in de herfstvakantie, op 22 oktober, is er de Familiedag Erfgoed. Ook weer heel informatief, interactief en leuk!” zegt woordvoerder Hannah Zoer van Apeldoorn 1900/CODA.

Met Apeldoorn 1900 wordt tot einde 2018 de historische identiteit van de stad tot leven gebracht. Tot die tijd kunnen mensen op reis door de tijd en de stad om werk en ambacht van 1900 tot 2018 te ontdekken. Daarnaast kunnen mensen beleven hoe de geschiedenis, oude technieken en de culturele context nauw met elkaar verbonden en verweven zijn in het Apeldoorn van de 20e eeuw. Hannah vertelt over de verschillende activiteiten: ,,Apeldoorn heeft een rijk verleden, iets waar we trots op mogen zijn. Het is dan ook fijn om daar iets mee te doen. De Familiedag Erfgoed is daar een mooi voorbeeld van. We hopen dat veel ouders met kinderen en jongeren deze dag komen beleven.”

Hieronder meer over de activiteiten tijdens Familiedag Erfgoed op 22 oktober.

Vijf kilometertocht door historisch archief

Vijf kilometer archief? ,,Ja echt!” zegt Hannah lachend: ,,Tijdens de familiedag zijn er in CODA verschillende rondleidingen door de depots van het archief. Dit zijn echte historische schatkamers waar veel informatie beschikbaar is. Ook heel interessant, handig en leuk is het voor kinderen en jongeren die een werkstuk of presentatie moeten maken voor school. Dat dit depot fysiek en digitaal openbaar is, is nog best onbekend bij velen. Daarom worden de rondleidingen onder begeleiding van archivaris Stefan Rutten begeleid. We hopen hiermee de eventuele drempels weg te nemen.”

Speurtocht langs de historische paviljoens

Hoe laat je de geschiedenis tot leven komen? ,,Ouders en kinderen kunnen als echte speurders op zoek gaan naar de geschiedenis van Apeldoorn. Deze speurtocht leidt langs verschillende oude historische plekken. Tijdens deze ontdekkingsreis ontdek je niet alleen oude plekken, maar ook krijgen ze meer informatie over wat er gebeurde op die plaats, of waarom het zo bijzonder was.”

Zegelstempels ontwerpen met de kids

Bezoekers maken kennis met oude ambachten en hedendaagse technieken? ,,Inderdaad. De oude ambachten waren heel belangrijk. Ze zijn er nog steeds, sommigen in een nieuw jasje, bijvoorbeeld het 3D-printen. Tijdens de rondleiding kunnen de kids bijzondere archiefstukken bekijken, bijvoorbeeld een handschrift met zegel uit de zeventiende eeuw. Daarop aansluitend kunnen zij in het FabLab hun eigen zegelring maken met behulp van de 3D printer.”

Jugendstilhuisjes snijden in CODA FabLab

Zijn er nog meer verbindingen tussen het oude ambacht en nieuwe technieken? ,,Zeker, in Apeldoorn zijn bijvoorbeeld veel Jugendstil panden. Deze kunstvorm, ook wel Art Nouveau genoemd, was ontzettend populair in de periode van 1890 tot 1914. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur en dat zie je erin terug. Mensen die gek zijn op deze panden kunnen in het FabLab hun hart ophalen. Ze maken dan een miniatuur van een aantal van de meest bekende panden. Die worden uitgesneden met een lasersnijder waarmee ze een leuk aandenken aan deze middag meenemen naar huis.”

Virtual reality-rondleiding

Tot slot is er nog een virtual reality-rondleiding? ,,We gaan op zoek naar de spotprenten in de bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart. Deze hoogste baas in bezet Nederland was met zijn staf gevestigd in het pand aan de Loolaan 554. Net na de oorlog stonden mensen in de rij om een blik te werpen in deze schuilkelder die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was. We ontdekken via de virtual reality-rondleiding welke spotprenten te vinden zijn in de bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart. Daarmee wordt dit een echte beleving. Daarna is het mogelijk in een speciaal tekenprogramma een eigen persoonlijke virtuele spotprent te maken.”

Ga mee op reis in de herfstvakantie

Kom voor een leuk dagje uit op 22 oktober van 10.00 – 16.00 uur naar de Familiedag Erfgoed in CODA. De toegang is gratis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!