Filmmuziek van wereldklasse zorgt voor meeslepende avond in Orpheus

Woensdag 14 november 2018

Door Stéphanie Berris

Het International Symphony Orchestra uit Lviv bracht gisteravond in de Apeldoornse concertzaal de wereldberoemde muziek uit de Star Wars-films tot leven. Onder leiding van dirigent Raymond Janssen trakteerden meer dan 150 muzikanten met “The Star Wars Suites” de toehoorders op een groots en meeslepend muzikaal spektakel rondom de iconische filmcomposities van John Williams.

Kippenvel

De winactie van Apeldoorn Direct kwam als geroepen voor Brian van Ek, Star Wars fanaat van het eerste uur en bovendien groot liefhebber van klassieke muziek. De 45-jarige docent scheikunde aan de Apeldoornse Koninklijke Scholengemeenschap wist na een uitvoerige motivatie op Facebook een ticket in de wacht te slepen en kon de muzikale reis door de Saga in Orpheus gisteravond meemaken. Apeldoorn Direct vroeg Brian naar zijn avond.

„De avond begon met andere beroemde filmcomposities, zoals muziek uit Schindler’s List, Jurassic Parc en Jaws. Allemaal even herkenbaar. Ook het heroïsche Conquest of Paradise van Vangelis werd uitgevoerd, heel indrukwekkend. Na de pauze alleen maar composities uit Star Wars, van de bij iedereen bekende duistere Imperial March tot het ingetogener Force Theme. Kippenvel!”

Visuele ondersteuning onnodig

Enthousiast gaat hij verder: „Eigenlijk was het decor heel sober, er waren geen filmbeelden of lichteffecten toegepast, dat had ik eigenlijk wel verwacht. Alle aandacht was bewust gericht op de musici en het koor, en eigenlijk was dat ook voldoende. Het enorme orkest speelde fijne lijntjes glashelder en tempowisselingen waren heel strak gedirigeerd. De enorme dynamische afwisselingen hielden de aandacht zeker vast, en in mijn geval durf ik wel te zeggen dat ik werd meegevoerd op verschillende emoties. Star Wars is voor mij een nostalgische reis terug naar mijn jeugd, maar bovenal een levenslange liefhebberij die ik inmiddels ook met mijn zoon deel. Elk muziekstuk is in mijn hoofd gekoppeld aan de bijbehorende scène én emotie. Daarom miste ik de filmbeelden niet in het decor; ik zie het meteen voor me en beleef de bijbehorende sfeer.
Het ene moment raakte ik bijna betoverd door de glans van het vele koper, even later zag ik met mij alle hoofdjes vrolijk wiegen op de vrolijk swingende noten van de Mos Eisley Cantina Band…”

Geen Stormtroopers

Op de vraag of de zaal nou vol zat met Star Wars fans, antwoordt Brian: „Nee dat idee had ik helemáál niet. Het was een heel gemêleerd publiek, van jong tot oud. Er waren wel wat mensen met een Star Wars shirt, waaronder ikzelf natuurlijk, en ik zag twee jongens met kleine lichtzwaardjes ha ha. Helaas geen fans verkleed als Stormtroopers ofzo, maar dat gebeurt in Apeldoorn helaas gewoon zelden tot nooit. In de grote steden zie je dat wel regelmatig.
Maar als ik het moet inschatten, waren er volgens mij vooral veel liefhebbers van klassieke muziek. Bezoekers die niet zozeer omwille van de filmreeks kwamen, maar puur voor de uitvoering van wereldberoemde filmmuziek door een indrukwekkend groot orkest. En die kregen waar voor hun geld. Het geluid was hard maar goed, alle stukken waren voor de hele zaal merkbaar bekend.  Hoewel het me eerlijk gezegd vaak stoort dat men in Nederland tegenwoordig bijna standaard uit beleefdheid een staande ovatie geeft bij concerten, was de staande ovatie vanavond duidelijk oprecht en zeer verdiend.”

Indrukwekkende belevenis

De Hanoszaal in Orpheus was niet uitverkocht; er waren nog veel plekken leeg. „Dus toen een ouder echtpaar dat naast mij zat, na de pauze niet meer terugkwam, wist ik niet of ze naar huis waren gegaan of een ander plekje hadden uitgezocht. En ik heb wel een paar mensen zien gapen, maar ik houd het erop dat dat ontspanning of ontlading van de emoties was haha. Het was een prachtige avond, een belevenis.”

Als enig minpuntje aan de avond noemt Brian het feit dat er tussen elk stuk door geapplaudisseerd werd, waardoor de dirigent zich verplicht voelde dit in ontvangst te nemen met een buiging. „Dat vond ik storend, of in ieder geval zonde. De stukken volgden elkaar mooi op tot een geheel, het applaus onderbrak wat mij betreft een beetje de betovering. Maar het applaus was natuurlijk een uiting van waardering, en dat gevoel deelde ik.”

Orpheus wist met ‘The Star Wars Suites’ haar grote Hanoszaal dan niet helemaal gevuld te krijgen; de honderden aanwezigen genoten zichtbaar van de spectaculaire reis langs imposante en ontroerende filmmuziek van wereldklasse. En Brian? „Star Wars gaat al ruim 40 jaar mee en leeft gelukkig ook in de huidige generaties nog. Morgenochtend wil eerst mijn zoon van 10 horen hoe het was, en daarna heb ik zeker een aantal leerlingen met wie ik mijn belevenissen van vanavond kan delen. Dat is toch geweldig?”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Film Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!