Fixation: een bijzondere theaterbeleving komt naar ACEC

Zaterdag 10 maart 2018

Door Ben Eggermont

Het Kunstenlab in Deventer was onlangs de plek voor de première van het project Fixation van kunstenaar Ronald de Ceuster. In deze voorstelling brengt Ronald  beweging, klank, tekst en beeld samen in een theatrale performance. Een concept dat Ronald ook heeft toegepast in de projecten ‘Turning’ en ‘Still’, eveneens met performance kunstenaar Petra Dictus. Elke discipline vervult daarin een geheel eigen en zelfstandige rol.

Het project vindt zijn oorsprong in de teksten van Lieke Göbbels. Zij publiceerde deze teksten  op haar Facebookpagina waardoor Ronald is geraakt. Samen met de gedeelde ervaring van het verlies van een dochter is dit het uitgangspunt voor deze performance waarin verlies het centrale thema is.

De installatie van Ronald transformeerde de ruimte in een sprookjesachtige, stille wereld. In deze ruimte gaven Petra Dictus en Arianne Koeleman, als de performers met een reeks bewegingspatronen inhoud aan onderliggende menselijke ervaringen en emoties. De muziek van Diederik de Ceuster, zoon van Ronald, voegde daaraan een geheel eigenstandige dimensie toe. Met zijn klanken geeft hij stem aan een scala aan emoties: pijn, angst, verdriet, verlangen, hunkering, nabijheid, afstand en ook liefde. De teksten van Lieke Göbbels, ontleend aan de wereld van een klein kind worden als een mantra in de voorstelling ingeweven. Zo wordt een theatraal beeld gesmeed waarbij elke discipline zijn eigen plaats heeft.

Als toeschouwer is het verhaal dat wordt verteld niet impliciet, noch expliciet te lezen. Het verhaal onthult zich gedurende de voorstelling door de manier waarop de ervaringswereld van de toeschouwer zich verbindt met het verhaal van de performers. Zo wordt elke voorstelling een verzameling van individuele verhalen over gedeelde ervaringen.

Het aansluitende nagesprek gedurende het diner bracht dit zeker ook aan het licht. Op de vraag de performance in één woord samen te vatten kwam veelvuldig het woord ‘liefde’ naar boven. Een ding was zeker het is geen theaterstuk in de gebruikelijke zin van het woord, maar een totaalbeleving waarbij je ogen en oren tekort komt om het in je op te kunnen nemen.

Voor mensen die deze uitdaging aan willen gaan, de performance vindt nog plaats op:

18 maart 16:30 uur ACEC, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn
Telefoon: 06 54340887

30 maart 16:30 uur EXPOPLU Van Oldenbarneveltstraat 63-A, 6512 AT Nijmegen
Telefoon: 024 360 1746

16 juni 15:00 uur CONCORDIA Oude Markt 15, 7511 GA Enschede
Telefoon: 053 430 0999

Kaarten uitsluitend verkrijgbaar via: www.yourticketprovider.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

ACEC Kunst Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!