Foto-expositie: Peter Vroon: Koesterrijk en Kleurrijk werk

Dinsdag 6 januari 2015

Door Pedro Waldenaar

Peter Vroon

Het is de eerste zondag van het jaar 2015; het jaar ligt blanco voor ons; vele zaken zijn al gepland; maar het toeval kennen we, gelukkig?, nog niet. Het blijft afwachten wat het jaar én het toeval ons zal brengen; en dat is maar goed ook. Met die gedachten op weg naar Art-Café Sam Sam. Wat zal deze middag brengen?

Art-café Sam Sam; gevestigd aan de van Kinsbergenstraat te Apeldoorn; heeft traditiegetrouw elke eerste zondag van de maand een opening van een tentoonstelling. Deze tentoonstelling blijft dan een maand lang hangen (niet die tentoonstelling; maar de tentoongestelde zaken).

Al vele jaren opent fotograaf Peter Vroon het nieuwe jaar met een expositie in het kerkje van dit café. Peter Vroon; geboren in Utrecht in het rampjaar 1953; als jongste van drie kinderen; een 7-maandskindje; vader metaalarbeider en moeder huisvrouw. Nog een oudere zuster en een oudere broer. Begonnen als verpleegkundige en sinds 1983 werkzaam bij ’s Heeren Loo. De laatste jaren op het Centraal Bureau van de stichting in Amersfoort.

De liefde en de aandacht voor de medemens motiveert Peter al vele jaren om vooral te kijken wat mensen beweegt; wat mensen motiveert; wat mensen bezielt. De titel van zijn website heet niet voor niets: “Mensen kleuren Emotie”. Een veelzeggende titel: het gaat Peter om de emotie; om de ziel. Peter wil graag iets betekenen voor zijn medemens; iets achterlaten bij de ander; een blijvende herinnering; die gekoesterd kan worden. En daar zit de kern van zijn werk in: Het is een en al koestering. Het woordenboek geeft voor het woord koestering: warmte; liefderijk verzorgen. Peter koestert zijn werk.

Terug naar de huidige tentoonstelling: deze expo is samengesteld uit een idee van Anja Slotboom; eigenaresse van artcafé Sam Sam en Peter: een jaar lang fotograferen om zo de tentoonstelling te laten ontstaan; een jaar lang instrumenten fotograferen waarbij de muzikant ondergeschikt is aan het instrument. De muzikant bedient het instrument en het instrument brengt het geluid voort; niet de muzikant.

Een bijzonder foto wil ik eruit lichten; deze foto raakte mij; emotioneerde mij: de foto van de ras-muzikant Cos Nahuway; een multi-talent en jamsessieleider van het café. Op deze foto staat het muziekinstrument voorop en daar achter de door het leven getekende muzikant; hevig verlangend om weer te mogen spelen. Het instrument is de stem van zijn ziel; de vertolker van zijn gedachten; niet praten, maar spelen; het fotomoment kan niet kort genoeg duren. En dat is mooi aan deze foto; mooi aan het werk van Peter: zonder taal spreekt deze foto; een verstild moment. Zo’n foto maakt deze middag bijzonder: kunst geeft inspiratie; energie. Een middag met sfeervolle muziek in een sfeer- en vooral vol café.

En oh, ja…wat is toeval?: er gebeurde inderdaad iets op deze middag wat nooit van te voren voorspeld had kunnen worden; wat niet in de verste verte, op weg, naar deze middag in mijn gedachten opgekomen zou zijn; een prachtig toeval met perspectief! Geef toeval een kans! En de tentoonstelling? Deze hangt nog een hele maand in het café. Kijken maar….

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Maandag 16 september 2019

Door Redactie

Ruim 60 mountainbikers fietsten afgelopen vrijdag en zaterdag (13 en 14 september) dag en nacht door de bossen bij Hoenderloo. Zij namen deel aan de MTB-Marathon van Cycle for Hope. Met deze inspanning zamelden zij 21.782 euro in voor De Hoop, die hulp biedt bij verslaving en psychische problemen.

Na uren zwoegen kwamen de mountainbikers zaterdagavond onder luid gejuich over de finish. Dat gejuich was meer dan verdiend: ze fietsten 6, 12 of zelfs 24 uur door de Veluwse bossen, individueel of in estafette. De eerste deelnemers vertrokken al op vrijdagavond.

Een deelnemer vertelt: ,,Het was een prachtige route, heel afwisselend.” Een ander zegt: ,,Het is een geweldige uitdaging, en het is mooi dat je er ook een andere mee kunt helpen.” De deelnemers gingen de uitdaging namelijk niet alleen voor zichzelf aan. Ze haalden samen bijna 21.00 euro op voor het werk van De Hoop. De Hoop biedt hulp aan mensen met een verslaving of psychische problemen, op verschillende locaties in Nederland. De mountainbikers ondersteunden met hun inspanning mensen die op een heel andere manier ook vechten tegen hun grenzen.

Cycle for Hope: meer dan alleen fietsen

De MTB-marathon maakt deel uit van het sponsorevenement Cycle for Hope. Dit jaar vonden de Ladies Ride, de Toertocht, de Dikke Banden Race en het Rondje Nederland al plaats vanuit Dordrecht. Met deze activiteiten werd dit jaar bijna 400.000 euro ingezameld voor De Hoop. In 2020 hoopt Cycle for Hope het tienjarig bestaan te vieren, met extra feestelijke evenementen.

 

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?