Freek’s Wilde Wereld Live

Woensdag 1 juli 2015

Door Ben Eggermont

Op zaterdagmiddag 27 juni 2015 om 16:30 uur vond in een bomvolle Koning Willem-Alexander zaal van Orpheus de voorstelling plaats van bioloog Freek Vonk met de alom bekende titel ‘Freek Vonk Live’.

Een voorstelling waarop een heleboel kinderen met hun ouders of grootouders op af kwamen, een uitverkocht huis. Een illustratie van de grote populariteit van bioloog Vonk. Het toneel was omgetoverd in een heuse jungle en dierengeluiden vulden de zaal in afwachting van de komst van Freek. Hij wordt met een daverend applaus begroet zodra hij het toneel opkomt. Hij begint met een korte introductie waarin hij vertelt over zijn fascinatie voor de natuur en ‘gevaarlijke’ dieren in het bijzonder. Op jeugdige leeftijd was een slang zijn eerste huisdier. Binnen een jaar had hij meer dan 100 slangen die dagelijks gevoed moesten worden met vooral muizen die hij dan bewaarde in de koelkast van zijn moeder, die daar niet altijd even blij mee was. De natuur laat hem nooit meer los, na zijn studie biologie werkt hij nu voor Naturalis in Leiden en reist de hele wereld rond om de wonderen van de natuur te onderzoeken, gegevens te verzamelen en in beelden vast te leggen.

Daarna volgt de show waarbij een keur van dieren de revue passeert waarover hij eerste het een en ander vertelt, kinderen vragen stelt waarop menigeen uit de zaal het antwoord wel weet en dan laat volgen door een filmpje uit een van de vele televisie programma’s die hij heeft gemaakt. Als de echte dieren ten tonele worden gevoerd, schieten de kinderhanden de lucht in om uitgenodigd te worden op het podium en samen met Freek het dier te mogen bewonderen, zo verschijnt ‘Johan’ de witkeelvaraan, een stuk kleiner dan de komodovaraan maar toch indrukwekkend, er volgen nog een grote zwarte vogelspin, een wurgslang, een wonderlijke kraaghagedis en een nog jonge schildpad van 15 jaar, kan wel 100 worden.

Met de vragensessie wordt de voorstelling afgesloten en vele handen gaan omhoog om toch maar een vraag te mogen stellen. Twee vragen zou ik willen aanhalen, als eerste een jongen die heel gek is op vogels, stelde hem de vraag of Freek ook verstand heeft van vogels (enige scepsis klonk hierin wel door). Voorzichtig antwoordde Freek dat hij ook wel het een en ander van vogels afweet en vooral roofvogels hebben zijn warme belangstelling, waarvan de harpij één van zijn favorieten is. En de laatste vraag van een kleine  jongen die wilde weten wat het lievelingsdier van Freek is. Na enige aarzeling noemt hij dan toch de luiaard als zijn lievelingsdier met de woorden ‘ze zijn zo schattig’.

Voor iedereen tevreden de zaal verlaat zegt Freek nog even dat er op 19 december een nieuwe show gaat plaatsvinden en wel in de HMH in Amsterdam, kijk op de site http://www.freekvonklive.nl/ voor meer informatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!