Galerie H10a, een aanwinst voor het cultuurkwartier

Maandag 18 januari 2016

Door Ben Eggermont

Zondagmiddag 17 januari om tien over half twee op de fiets naar het centrum voor het bijwonen van de opening van de nieuwe locatie van Galerie H10a met de expositie van de beeldend kunstenaars Foke Stribos en Erick van Driel. Vanuit de Kapelstraat komend markeren een aantal vlaggen en de H10a banner onmiskenbaar de plek waar ik moet zijn.

Binnenkomend loopt de ruimte al aardig vol met bezoekers, terwijl de klanken van het muziektrio Apardeus een aangename en uitnodigende sfeer creëren. Kort na twee uur geeft Roel Ottow (de drijvende kracht achter de galerie) de heer van Oordt van De Woonmensen het woord om de nieuwe locatie officieel in gebruik te nemen. Zijn vriendelijke woorden worden met applaus ontvangen, waarna aandacht wordt gegeven aan de twee exposanten.

Kees Woestenenk verzorgt de inleiding tot het werk van Erick van Driel met het uitspreken van de toelichting op het werk van Erick. De tekst is van de hand van de kunsthistorica Else Speelman gemaakt ter gelegenheid van een eerdere expositie. Kenmerkend voor het werk van Erick is zijn voorliefde en fascinatie voor Italië, het werken met pastel en tempera. Door de historica als volgt beschreven: ‘..dan ziet u de tempera die hij als ondergrond gebruikt, warm oranje door het krijt heenschemeren.’, ‘..door dit sferische, worden de vormen minder vast.’, ‘.. begin van een meer abstraherende wijze van schilderen…’.

Uit de mond van Erick: ‘Ik ben elke dag benieuwd hoe mijn hand gaat’.

Aansluitend kreeg Foke Stribos de gelegenheid zijn werk toe te lichten. Uit zijn woorden zijn de onderstaande zinnen bij mij blijven haken:

  • Hoe woorden, muziekklanken ooit klonken is niet herhaalbaar, voorbij … net als het leven en levendigheid …
  • Oude dingen, zoals schoonheid, waarheid en goedheid opnieuw zien … even uniek als ooit tevoren..
  • ik denk niet dat ik een machine ben, dan zou kunst maken zinloos zijn….
  • …. dat met eigen ogen zien en geloven in wat je maakt uniek en oorspronkelijk werk oplevert
  • .. het blijft altijd een raadsel dat je versteld staat van jezelf….
  • Naar Armando: Het overkomt mij en naar Klee: Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar.

Na deze woorden stelde Roel Ottow de leden van het collectief en de vrijwilligers aan de bezoekers voor en nodigde ieder uit met volle teugen te gaan genieten van het werk van de twee exposanten en van het werk van de leden van het collectief. Onder het genot van een drankje verspreidde iedereen zich door de galerie met vele verrassende hoekjes en ruimtes. De muziek zette weer in om het publiek aangenaam te verrassen.

Ik schat dat ruim 100 tot 150 mensen de weg naar de galerie hebben gevonden, een mooie opkomst voor deze opening. Mocht u het hebben gemist? De openingstijden van de galerie zijn woensdag t/m zondag 13 – 17 uur.

Samenvattend: geweldige ruimte, goede kunst, gevarieerd aanbod, een aanwinst voor het cultuurkwartier.

Meer weten over Galerie H10a? Kijk op de website: http://www.h10a.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!