GARE DU NORD in GIGANT

Maandag 11 februari 2013

Door Rina Mannak

Henk Schrier

‘En deze dan? Wat vind je van deze?’ Vanaf de andere kant van de tafel wordt er continue een beroep gedaan op mijn aandacht. Niet vervelend trouwens, want ik zie schitterende foto’s langskomen van zaterdagavond: het optreden van Gare du Nord in Gigant. ‘Ja, die is ook mooi! Misschien beter in zwart/wit? En op die foto is haar arm iets te dik… en daar lijkt ze minder sensueel dan ze is.’ ‘Sensueel? Vind jij haar sensueel?’ ‘Ja, ik wel…en weetje…. ‘

We kabbelen wat voort en wat na met op de achtergrond de klanken van Gare du Nord via YouTube. Dat nakabbelen is ook al niet vervelend, want herinneringen aan een super avond en een groep ontdekken en er flinke fan van worden is ook leuk! Henk ( mijn vriend en de fotograaf van deze avond), had het er al weken over: we gaan naar Gare du Nord in Gigant! Ik kende heel Gare du Nord niet, maar mijn gevoel zei me dat het een goed optreden zou worden en een fijne avond. En mijn gevoel klopt altijd. Nouja, bijna altijd… in elk geval NU.

Even wat huiswerk:

Twaalf jaar geleden maakte de wereld kennis met de relaxte blueslounge van Gare Du Nord. Hun tijdloze debuutalbum Excellounge (2001) behoort nog steeds tot het standaardrepertoire op elke cocktailparty. Door de internationale sound weet bijna niemand dat Gare Du Nord Nederlands/Belgisch is, vandaar hun geuzennaam ‘de bekendste onbekende Nederlandse band’. De trein van Gare Du Nord dendert al jaren lekker door, van hun album Rendezvous 8:02 werden twee nummers gebruikt in de nieuwe film van Quentin Tarantino.

Telkens als Gare Du Nord optreedt is het een uitverkocht huis. De ervaring leert dat na afloop van het optreden bijna iedereen in extase achterblijft omdat de “Sex’ n Jazz” formatie een optreden heeft weggegeven dat gewoon ongekend goed is. Van het debuutalbum Excellounge, met een sample van blueslegende Robert Johnson, worden meerdere nummers Europese hits en het met goud bekroonde album wordt een klassieker in het jazzlounge genre. Met de opvolger Kind Of Cool en de hit Sold My Soul worden successen behaald in Rusland, Australië, Canada en Zuid-Europa. Enkele songs komen terecht in grote Amerikaanse tv-series en speelfilms. ( o.a. serie Six Feet Under en de speelfilm Ghost Rider)

De topformatie met zangeres Dorona Alberti stond met het album Sex ’n Jazz ruim 100 weken genoteerd in de Nederlandse album top 100, haalde de dubbelplatina status en dat betekende een definitieve doorbraak tot het grotere publiek. Meerdere bekroonde albums komen en de laatste draagt de naam: Livesexy  Het album bestaat uit 13 prachtige nummers, opgenomen tijdens de tour door clubs en theaters in Nederland. De stijl is: blues, jazz, witte soul, ska en soms een vleugje country.

Met deze informatie togen wij naar Gigant. Daar bleek half Apeldoorn te zijn. In elk geval erg veel leuke mensen die ik ken. Dus ik was gelijk al aan het genieten. En toen kwam de band op. Ze hebben me gelijk ingepakt en mijn aandacht is op het podium gebleven tot aan het eind. Wat mij opviel was de inzet van de zangeres en alle bandleden. Uiterst professioneel, geen moment niet bij de les, alles klopte, een soort perfectionisme, maar dan van een ontspannen soort. De stem van Dorona Alberti is als een pareltje, zwoel en swingend. De saxofonist speelde de sterren van de hemel. Het geheel zag er gelikt uit. En wauw, wat een jurk en wat een hakken en wat een attitude. Ik heb het over de zangeres dan, de saxofonist had gewoon een gezellig bos grijze krullen en een leuke blik. De zaal swingde lekker mee en sommige gingen lekker uit hun plaat. Na afloop ging GDN aan de zijkant in de zaal hun cd’s verkopen en kon een ieder nog even een woordje met hen wisselen. Ik ben daar niet aan toegekomen, want ik kwam weer zóveel leuke mensen tegen.

En dat was ‘m dan weer. Mijn indruk: bij GDN krijg je waar voor je geld, je hebt het gevoel dat de band het publiek uiterst serieus neemt en er alles voor wil doen om jou te entertainen. En dat lukt ze uitstekend, want de band speelt fantastisch, de zangeres zingt TOP, de nummers zijn meeslepend en de hele uitstraling perfect. Mij hoor je werkelijk niets negatiefs over deze avond zeggen. GDN trekt in 2013 nog langs 40 plaatsen in Nederland, dus…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!