Geslaagd feestje in de Grote Kerk

Maandag 30 november 2015

Door Gerard Oltmans

Gerard Oltmans

De pilot om in de Grote Kerk meer culturele evenementen te gaan organiseren is geslaagd. Dat kan rustig gesteld worden als Grupos los Criollos en het Projectkoor Grote Kerk na afloop, een minutenlange staande ovatie krijgen. Hun concert op 29 november werd dan ook een feestje.

Gedragen begonnen met de Argentijnse klanken van de Misa Criolla, via de Kerstcantate, Navidad Nuestra naar Zuid-Amerikaanse paardansen en uiteindelijk nog meer betrokkenheid door het kunnen meezingen (refrein) van Argentijnse kerstliederen. De opbouw was daarvoor prima… de mensen gingen (na)zingend de Kerk uit. Dat ook de musici het leuk vonden bleek wel uit de moeite die ze namen tijdens het optreden om uit te leggen en de tijd die ze namen voor het napraten na afloop. Dichtbij hun muziek en hun publiek en met hun hart.

Alhoewel de zangers en instrumenten (elektrisch) versterkt werden, klonk het koor toch van ‘ver’, voor mijn gevoel klopt dat ook. In een kerk klinken koren juist zo mooi door de galm in de kerk, die het geluid verder draagt en voller maakt. Het mooiste bleek dat, toen het koor zich voor de pauze al zingend, terugtrok naar ‘kleedruimte’. Ongelofelijk hoe lang die koorzang nog zo mooi te horen was. Een leuk idee vond ik dat de koorleden bij de ‘samenzang’ door de kerk verspreid werd om wat schroom weg te nemen het volume te versterken

Door de gerichte (elektrische) versterking bleek het geluid recht vooruit beter was dan aan de zijkanten. Jammer vind ik het ook, dat met name bij de prachtige dansen, het voetenwerk van de dansers voor de meeste mensen niet te zien was. Volgende keer op een podium? Dan zien niet alleen de voorste rijen de volledige dans.

Zoals ik al zei, een koor in deze kerk klinkt prachtig. Ik ben benieuwd naar het Kerstconcert van het Byzantijns koor op 17 december, nostalgische (koor)klanken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!