Gigant; Aanjager in de stad! Deel 2: De Toekomst

Vrijdag 5 juni 2015

Door Pedro Waldenaar

Vorige week verscheen deel 1 over Gigant: Aanjager in de stad Apeldoorn; goede berichten: stijgende bezoekersaantallen; een lichte stijging eigen opbrengsten, het succesvolle nieuwe concepten Stadoase. 

De uitdagingen

De uitdagingen liggen op het gebied van begeleiding van het team medewerkers, de financiën, de verbouwing en het ontwikkelen van nieuwe concepten. Het vergroten van het café: van 75 zitplaatsen naar 150 zitplaatsen; de logistiek in het café en het versterken van de band met de vrijwilligers. Genoeg te doen dus. Zorgen zijn er rondom de medewerkers: een grote werkdruk vereist de continue aandacht! Het aantal medewerkers is verminderd terwijl de hoeveelheid werk onevenredig is toegenomen.

Het onder de aandacht brengen van de vele activiteiten heeft ook de aandacht: naast de posters, de aankondigingen in de kranten en huis-aan-huisbladen zal het Gigantpasje worden gebruikt om te ontdekken welke doelgroepen gericht benaderd kunnen worden met een aankondiging voor een concert, een film of een festival. De wens van de bezoeker wordt op die manier nog persoonlijker benaderd.

Nieuwe concepten: Nachtoase en Blend

Nieuwe concepten: Gigant wil aanjager blijven in de stad; voorloper en vernieuwer. Stadsoase wordt uitgebreid met Nachtoase: de avond voorafgaand aan stadsoase kan er al vanaf 18.00 uur genoten worden van dit unieke festival; genoten kan worden van muziek en een daghap; kortom: de zaterdagavond zal nooit meer het zelfde zijn in Apeldoorn!

Daarnaast wordt er een formele samenwerking opgestart met Orpheus onder de noemer van Blend: een overleg over de programmering van beide cultuurtempels: welke artiest en welke voorstelling past het beste bij Gigant of Orpheus; en wat kunnen we gezamenlijk doen? Maatwerk dus.

En nogmaals: het belang van een ruimhartig cultuurbeleid

Ruimhartig cultuurbeleid heeft een functie; ook in een stad als Apeldoorn; De woorden van directeur Guido de Vries van Gigant onderstrepen nog eens het belang van cultuur:

 “Beelden en het verwoorden van beelden” is de essentie van kunst; aan het woord is Guido de Vries, de huidige directeur van Gigant: de essentie van kunst is dat kunst op eigen wijze onze werkelijkheid weerspiegelt. Het geeft duiding aan de maatschappij waarin we leven en geeft inzicht op wat er in de maatschappij kan gaan gebeuren. Dit is zichtbaar in beeldende kunst, muziek, film, design, mode etc. ”. Het publiek beelden voortoveren die de toekomst werkelijkheid zouden kunnen worden; dat is de functie van kunst: het heden weergeven, op de werkelijkheid vooruitlopen; de werkelijkheid aanjagen”.

En dat kost geld; zeker; veel geld; maar op den duur; zeker op den duur zal dit een gemeenschap opleveren die probeert met woorden de verschillen te overbruggen; een gemeenschap die kan leven naast elkaar met deze verschillen. Een droom wordt werkelijkheid.  En is het niet fantastisch dat medewerkers van Gigant zich zo inzetten om deze droom tot werkelijkheid te laten worden? Verdient dit geen ruimhartig cultuurbeleid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!