Help de bevolking van Oekraïne

Giovanca groots in Gigant

Vrijdag 26 september 2014

Door Bart Lauw

Gerard Oltmans

Giovanca, de vrouw die de Soul in haar jazzy stem heeft deed Gigant aan. Wát een optreden. Maar voor zij het podium op kwam was het de beurt aan Gery Mendes. De Rotterdammer met Kaap-Verdisch bloed is in de hiphopscene weliswaar bekend, maar in Gigant ging hij akoestisch te werk en dat was een uitstekende keuze. De publieke opkomst was matig, want hooguit veertig personen luisterden ademloos naar de veelzijdige stem en het prachtige gitaarwerk van Gery Mendes. De gevoelige nummers, de prettige uitstraling en de lome klanken vragen om meer van dit soort uitstapjes, maar de naam van Gery’s nieuwe cd verraadt wat dat betreft al veel. De schijf is getiteld ”Caminho” en dat is het Portugese woord voor ”de weg”. Hopelijk is dit de weg die Gery Mendes gaat vervolgen, want dan wordt het ongetwijfeld ook meteen de weg naar succes.

Na de pauze was het tijd voor Giovanca. De zaal druppelde langzaam voller, maar tot echte drukte kwam het helaas niet. Op het moment echter dat daardoor enige plaatsvervangende schaamte bij mij leek op te borrelen begon Giovanca haar eerste noot te zingen en was dat gevoel helemaal verdwenen. Iemand die een matig gevulde zaal vanaf het begin zó kan opzwepen en enthousiasmeren, waardoor het leek alsof Gigant tot de nok toe was gevuld, moét wel een groot artieste zijn. Allereerst is Giovanca een plezier voor het oog. De lange zangeres is behept met een prachtige lach en was stijlvol gekleed.

De afwisseling van haar nummers, zowel uptempo als ballads, was zeer fraai gekozen, waarbij ze durfde te experimenteren met de nummers die ze zong. Zo werd het nummer ”Drop it”, met een beladen tekst, in een prachtige salsauitvoering gezongen, mooi en gewaagd. Giovanca was een eenheid met haar uitstekende band en achtergrondzangeressen Miranda en Amira die elkaar prima aanvoelden.

Een hoogtepunt van de avond was wel het onderdeel Soultrain. Het publiek werd in twee rijen aan weerszijden geplaatst en een ieder die het aandurfde kon een eigen minute of fame pakken en onder enthousiast applaus dansend losgaan, terwijl Giovanca swingend en bemoedigend toekeek. Fraai om te zien dat Giovanca niet alle credits alleen wilde toe-eigenen, maar het enthousiasme wilde delen met een ieder in de zaal en op het podium.

De prachtige vocale en muzikale klanken, haar aanstekelijke en enthousiaste interactie met het publiek en haar overweldigende charme bewezen wederom dat Giovanca een van de grootste en populairste Nederlandse artiesten is. Giovanca ís de soul en was groots. Zullen we daar een volgende keer in een wél uitverkocht Gigant allen getuige van zijn?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?