Grasnapolsky brengt cultuur, natuur en historie op succesvolle wijze bij elkaar

Dinsdag 10 februari 2015

Door Redactie

© Vera Cornel & Melanie Marsman

Festival maakt tijdens tweede editie op Radio Kootwijk een aantoonbare groei door

Radio Kootwijk was afgelopen weekend het decor voor het intieme winterfestival Grasnapolsky. Het festival in het legendarische zendgebouw wist het aantal bezoekers te verdubbelen ten opzichte van vorig jaar: meer dan 1600 personen reisden af naar de Veluwe. De combinatie van het diverse muziekprogramma met veel nieuw te ontdekken muziek en het randprogramma dat inspeelde op de rijke historie van de locatie en haar natuurlijke omgeving, heeft gezorgd voor een bijzondere totaalbeleving voor het publiek.

De groei van het festival was niet alleen te zien in het aantal bezoekers en een uitgebreider programma, ook het betrekken van de diverse locaties en de hei rondom het imposante zendgebouw droeg hieraan bij.

Muzikale hoogtepunten
Muzikale hoogtepunten waren o.a. Klangstof in een afgeladen Annex, Roosbeef bij zonsondergang in de Zenderzaal en de samenwerking tussen Nuno Dos Santos en Falco Benz. Ook Nouveau Vélo, Yakumo en Sue The Night bleken veelgenoemde hoogtepunten.

Grasnapolsky 2015 stond in het teken van vernieuwing en was het podium voor artiesten als Alamo Race Track, Fresku, Sue the Night en zZz die met nieuw werk kwamen rondom het festival. Het beetje ‘lief’ werd ingeruild voor wat meer ‘rauw’ met warme, dansbare electronica van Falco Benz, Yakumo, Cut_ en David Douglas. In nieuwe locatie ‘de Paardenschuur’ kon het publiek terecht voor het hardere werk van zZz, The Miseries en Robbing Banks. Bijzonder intiem waren de sessies in de Watertoren, gehost door Onder Invloed.

De programmering
De programmering op bungalowpark Landal Rabbit Hill was bijzonder door gebruik van het amfitheater waarin authentieke, folky muziek in een setting met kampvuurtjes, whisky en speciaalbier voor een sfeervol tafereel zorgen. Bezoekers vermaakten zich ook goed op het tropische zwembadfeestje.

Het randprogramma zorgde voor verdieping en gaf de natuur en historie een prominentere plek binnen het festival. Door de inhoudelijke samenwerking met Staatsbosbeheer is de organisatie erin geslaagd om dit jaar de verbintenis tussen cultuur, natuur en historie naar een hoger niveau te tillen.
Verschillende kunstenaars waren ook duidelijk geïnspireerd door de locatie, wat tot uiting kwam in hun (interactieve) installaties. Zo projecteerde Graslumen magische videobeelden op de natuur, werd de zender-functie van Radio Kootwijk weer tot leven gebracht met de bottle-bootjes van ‘Alle Hens!’ en bracht fotografe Melanie Marsman bijzondere verhalen achter het dorpsleven van Radio Kootwijk in haar foto-expositie.

Samen met Staatsbosbeheer en Landal Rabbit Hill kijkt Grasnapolsky terug op een zeer succesvolle editie van het festival.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!